Nemá Vaše dítě problémy se sluchem či zrakem?

Datum publikace: 17.08.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Sluch a zrak patří mezi nejdůležitější lidské smysly. Pokud není se sluchem či zrakem Vašeho dítěte něco v pořádku, měli byste o tom neprodleně informovat dětského lékaře.  

Problémy se sluchem

Některé zjevné sluchové či zrakové vady odhalí rodiče dítěte nebo dětský lékař již v prvním roce jeho života. Pokud máte pocit, že dítě opakovaně nereaguje na Váš hlas (neotočí se, když ho voláte jménem, ani se neleká nečekaných zvuků), vyzkoušejte, zda nemá problémy se sluchem. Vezměte do ruky nějaký předmět, který dělá hluk, (například klíče) a zacinkejte jím zhruba půl metru od dítěte. Nejprve vpravo, poté vlevo. Pokud se za zvukem otočí (menší nebo línější miminka pootočí pouze oči), pak ho slyší. Pokud ne, nebo reaguje na zvuk pouze z jedné strany, nebo si nejste jistí, zda zvuk dobře slyší, pak se se svým podezřením svěřte pediatrovi, ke kterému docházíte na pravidelné preventivní prohlídky. Jejich smyslem je právě mimo jiné odhalovat případné vady. Lékař obě uši prohlédne otoskopem. V případě podezření na sluchovou vadu Vás pošle ke specialistovi. Problémy se sluchem je třeba řešit co nejdříve, protože hluchota narušuje vývoj řeči.     

Problémy se zrakem

Při pravidelných preventivních prohlídkách by měl dětský lékař rovněž zkontrolovat, zda dítě dobře vidí. Tam, kde jsou ordinace plné dětí, se Vás většinou lékař během zapisování do zdravotního průkazu pouze zeptá, zda dítě slyší. Pokud odpovíte, že ano, dítě dále nevyšetřuje. Většinou jsou to rodiče, kdo si všimne, že má jejich dítě problémy se zrakem. Dítě, které nemá zrak zcela v pořádku, si často mne oči, anebo je mhouří. Má tendenci vrážet do předmětů, nebo si přidržovat věci v těsné blízkosti očí. Jeho oči se nepohybují společně, mohou šilhat. Když je starší, může si začít stěžovat na časté bolesti hlavy. Může mu být dokonce nevolno při činnostech, jako je například čtení. Mezi další symptomy patří svědící oči, či jejich nadměrné slzení. Jeho zorničky mohou mít rozdílnou velikost. Dítě může vidět špatně na dálku. Pokud pozorujete některý z výše uvedených příznaků u svého dítěte, zajděte s ním na vyšetření k dětskému lékaři. Ten dítě vyšetří oftalmoskopem a případně doporučí vyšetření u specialisty na péči o zrak.   

Přečtěte si také:

Navštivte také: Hry a volný čas, Zdraví a výživa

Komentáře