Noční pomočování u dětí. Kdy jít k lékaři.

Datum publikace: 05.09.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Tento problém údajně trápí až 20% dětí předškolního věku. Pokud noční pomočování Vašeho dítěte přetrvává i po zahájení školní docházky, pak byste s ním měli co nejdříve zajít k lékaři.      

Děti předškolního věku

Většina dětí začne spolehlivě ovládat svůj močový měchýř ve věku 3 až 5 let. Ovládání močového měchýře je závislé na schopnosti ovládat svaly a nervy, která se u každého dítěte vyvíjí jiným tempem. Většina dětí starších 2 let už pleny přes den nepotřebuje. K odpolednímu či nočnímu spánku jim je však rodiče pro jistotu dávají. To, že se dítě ve spánku pomočí, nikdy nekomentujte. Naopak dítě pochvalte v případě, že rezervní plenka zůstane suchá. Někdy se stane, že se dítě začne v noci pomočovat, přestože předtím na noc plenky nepotřebovalo. To může být vyvoláno nějakou změnou v životě dítěte, případně stresem. Taktně přejděte k plenkám a situaci nijak nedramatizujte. Pokud však dítě neklidně spí, případně trpí zlými sny a nočními můrami, snažte se ho večer před spaním uklidnit. Třeba mu přečtěte mu pohádku a zůstaňte s ním pokoji, dokud neusne. Jestliže noční můry přetrvávají, pak byste měli řešit tento problém s odborníkem.             

Malí školáci

Jestliže problém s nočním pomočováním přetrvává i po 5. roce věku (nejčastěji v důsledku opožděného tělesného vývoje), je třeba zajít k lékaři, aby provedl potřebná vyšetření. Dětský lékař Vám položí několik upřesňujících otázek a provede rodinnou anamnézu. Noční pomočování může být spjato s genetickou zátěží, případně s nevhodnou stravou či pitným režimem. Poté odebere dítěti vzorky moči, aby mohl vyloučit cukrovku, či onemocnění močového ústrojí. Dále může nařídit další vyšetření, například ultrazvukové vyšetření ledvin. Jednou z možných příčin může být také malý močový měchýř. V tomto případě Vám pravděpodobně doporučí léky, které měchýř uvolní a roztáhnou.

 Alarm proti nočnímu pomočování

Velmi účinnou metodou, kterou Vám může lékař doporučit, je používání alarmu pro noční pomočování. Jedná se o systém, který probouzí v dítěti potřebu, aby se v noci vzbudilo v případě, že potřebuje na toaletu. Systém má dvě části. Podložku, která se vkládá dítěti do kalhotek, a bzučák, který se připevňuje na horní díl pyžama. Princip fungování je jednoduchý. Vlhká podložka spustí alarm, bzučák probudí dítě, které vstane, a jde se vymočit na toaletu. Po 3 měsících používání, často i mnohem dříve, se dítě začne budit bez alarmu.           

Přečtěte si také:

Navštivte také: Miminko, Batole

Komentáře