Novorozenecká žloutenka

Datum publikace: 26.09.2010

Kategorie: Zdraví a bezpečnost miminka

Žloutenkou trpí většina novorozenců. Co je její příčinou a jaká je léčba? Dočtete se níže.  

Příčiny nemoci

V prvních dnech po porodu se u většiny novorozených dětí objevuje žloutenka. Její příčinou jsou nedostatečně vyvinutá játra, která nezvládají filtrovat všechen bilirubin, který se v malém tělíčku vytváří. (Bilirubin je žluté barvivo ve žluči, které vzniká jako odpadní produkt červených krvinek. V játrech se filtruje z krve, odkud se vylučuje do žlučníku. Ze žlučníku se uvolňuje do střev, nebo se vstřebává do krevního oběhu, a odchází z těla jako odpadní látka.    Pokud se v krvi tvoří nadměrné množství bilirubinu, jeho přebytek se ukládá ve vrstvě podkožního tuku, a způsobuje žluté zbarvení kůže a bělma očí.) Schopnost organismu odbourávat bilirubin rovněž ztěžuje složení mateřského mléka. Novorozenecká žloutenka zpravidla nepředstavuje žádné vážné onemocnění.

Mírnější forma

Pokud má žloutenka mírný průběh (naměřené hodnoty bilirubinu v krvi nejsou příliš vysoké), není nutné ji léčit. Během několika dnů či týdnů zpravidla sama vymizí. Z porodnice obvykle novorozeně propustí třetí až pátý den po porodu společně s jeho maminkou, které doporučí, aby dávala své miminko často na denní světlo. Ideální jsou procházky venku. Když není venku hezké počasí, můžete alespoň poodhrnout záclonu a vystavit miminko přílivu denního světla. V jisté nevýhodě jsou děti, které se narodí v chladnějších měsících, když příliš nesvítí sluníčko, a kdy musí být více oblečené.            

Vážnější forma vyžaduje terapii

Vážnější forma žloutenky vyžaduje léčbu fototerapií, což je léčba světlem. U nás se provádí v porodnicích na novorozeneckém oddělení. V praxi vypadá léčba tak, že děti trpící žloutenkou tráví většinu svého času ve skleněných boxech po UV lampou s ochrannými brýlemi na očích. Ke svým maminkám jsou děti přiváženy pouze na krmení. Jakmile naměřená hodnota bilirubinu v krvi klesne, propustí miminko s maminkou domů. Fototerapii lze provádět také doma, kdy za dítětem dochází zdravotní sestra s odpovídajícím vybavením. Protože část bilirubinu odchází z těla také stolicí, doporučuje se maminkám, aby své děti trpící žloutenkou překrmovaly. To proto, aby se díky většímu množství stolice zbavovaly dalšího množství bilirubinu do doby, než začnou jim plně fungovat játra. V krajním případě, kdy je hladina bilirubinu v krvi novorozeněte příliš vysoká, nařídí lékař transfúzi krve.

Přečtěte si také:

Tagy: novorozenecká žloutenka

Komentáře