Období vzdoru je přirozenou součástí vývoje osobnosti

Datum publikace: 28.06.2012

Kategorie: Batole | Výchova

Většina rodičů si bere projev vzdoru svých dětí osobně, domnívají se, že jim to děti dělají naschvál, a často nevědí, jak na vzdorovité jednání správně reagovat. To, že dítě vzdoruje, však neznamená, že je neposlušné, ale jedná se o přirozenou součást jeho vývoje.

Kde se bere vzdor

Období vzdoru je velmi důležitá etapa vývoje osobnosti dítěte. Začíná přibližně kolem roku a půl. Délka trvání je individuální, obvykle trvá do čtyř let věku. Některé děti přejde o rok dříve, jiné o rok později. Ptáte se, kde se v něm ten vzdor bere? Dětský vzdor je projevem vnitřního napětí, které je důsledkem rychlého vývoje. Dítě se těžko vyrovnává s tím, že některé věci nefungují tak, jak by si přálo. Rozčiluje ho, když se mu něco nedaří, například spojit dvě kostky. Vadí mu, že má poslouchat Vaše příkazy.      

Dělá mi to schválně

Dítě je svéhlavé, za každou cenu si prosazuje svou vůli a běda, jak není po jeho, je zle. Když mu něco řeknete, naschvál Vám udělá opak. Občas přijde den, kdy si užijete klidně deset vzdorovitých scének. Svět je tak nespravedlivý! Já bych pro své dítě udělala první poslední a ono takhle! Že poznáváte Vaše vlastní slova? Tak pozor, milí rodičové, dětský vzdor není namířen vůči matce nebo otci. Dítě nechce znevažovat Vaši autoritu a vnucovat Vám svou vůli. Jedná se o přirozenou součást procesu formování jeho osobnosti.    

Co z něho bude

Rodiče vzdorovité jednání dítěte nezřídka vyděsí. Panebože, jak to bude vypadat, když mu bude třináct, když už teď s ním není rozumné pořízení? Jako prevenci, aby se z jejich ratolesti stal v budoucnu kriminální živel, nezřídka volí fyzické tresty. To však není řešení. Naopak. Násilí obvykle způsobuje silnější projevy vzdoru.       

Já jsem nic takového nedělal/a

Mnoho rodičů si klade otázku, proč se jejich dítě takto chová, když oni sami (jak jim jejich vlastní rodiče ochotně dosvědčili) nic takového nedělali. Ne všechny děti procházejí bouřlivým obdobím vzdoru. Některé se zbavují vnitřního napětí mírumilovnějšími prostředky, jako je například cumlání palce, očichávání oblíbeného polštářku, anebo se svěřují svému neživému kamarádovi, nejčastěji hračce.    

Jak zvládat dětský vzdor

A jak dětský vzdor zvládat? V prvé řadě je třeba si uvědomit, že projevům vzdoru nelze zabránit. Když dítě popadne zlost, nedrážděte ho, nekřičte na ně, ani ho nebijte. Raději odejděte do vedlejší místnosti a řekněte dítěti, že až se uklidní, může za Vámi přijít. V období vzdoru potřebuje být dítě stále ujišťováno o Vaší lásce. Dávejte mu často najevo, že ho máte rádi.

Předcházejte kritickým situacím

Snažte se vypozorovat, co dítě nejvíce vyprovokuje ke vzdorovitému jednání, a předcházejte vzniku těchto situací. Když například nesnáší, že mu vybíráte oblečení, které si má ráno obléknout, nechte je, ať si vybere, co chce mít ten den na sobě. Náš tip: V závislosti na počasí preventivně schovejte části šatníku dítěte, na které je toho dne příliš teplo, anebo příliš zima. Jinými slovy mu nechte ve skříňce jen pár kousků.  

Přejeme Vám pevné nervy. Druhé období vzdoru si užijete v pubertě.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Astrologie

Tagy: období vzdoru

Komentáře