Oblékání dětí může být problém

Datum publikace: 11.01.2011

Kategorie: Batole | Výchova

Malé děti jsou nejraději svlečené, ale oblékání nemají příliš v lásce. Oblékání však nebývá zdrojem nepříjemností pouze v miminkovském věku, ale i později. Abychom Vám oblékací proces trošku usnadnili, přinášíme pár tipů, které se mohou hodit.     

Miminka a malá batolata

Začněme těmi nejmenšími dětmi. V létě je to pohoda. Dítě má na sobě jen pár kousků látky, které mu celkem rychle oblékneme. Zato v zimě si oblékacích scének užijeme. Pokud máme jako bonus dítě, které se obzvláště nerado obléká, nejednou nás přejde chuť jít s ním vůbec ven. Že Vám mluvíme z duše?Tak než se definitivně rozhodnete, že strávíte se svým miminkem celou zimu doma, zkuste naše tipy. Miminka se obecně nerada oblékají. Tomu svému uděláte největší radost, když celý proces maximálně zkrátíte. Miminko se Vám bude nejpohodlněji oblékat na vyvýšené podložce. Aby pro něho nebyl nabalovací manévr taková otrava, zavěste mu nad podložku pár zajímavých hraček. Hračky občas vyměňte. Někteří rodiče dávají dětem při převlékání a přebalování láhev s pitím, anebo se je snaží pobavit různými zvuky. Vy žádné zvuky vydávat nemusíte, stačí jen dítěti klidným hlasem říkat, co mu právě oblékáte a proč. Jestliže teprve pořizujete výbavičku, hleďte při nákupu především na praktičnost. Velmi praktické jsou tzv. over-ally, oblečky se zapínáním vpředu, které připomínají pyžamka. Náš tip: Oblečky se zapínáním na zip se snáze a rychleji oblékají než ty s patentovým zapínáním. V zimě Vám nejlépe poslouží péřová kombinéza. Dítě do ní rychle zapnete. Pod kombinézou by mělo mít bodýčko, punčošky a tenčí mikinu nebo svetřík. Čepice je nejlepší se zavazováním, aby si ji dítě nesundávalo, a neházelo jim na zem.           

Mami, tohle nechci  

Ani oblékání starších batolat mnohdy není procházka růžovým sadem. Již dvouleté děti se často velmi hlasitě vyjadřují k tomu, co jim oblékáte. Mají svůj vlastní vkus a hlavně svou vlastní hlavu. Pokud koupíte něco špatně (v nevhodné barvě nebo s nevhodným obrázkem), dítě si postaví hlavu, že nešťastnou věc nosit nebude. Jak tomu mu předejít? Společnými nákupy, kdy má dítě možnost rozhodnout, co bude nosit. Stejně tak můžete dítěti říci, že když danou věc nosit nebude, tak ji darujete jinému dítěti. Když obleček uvidí na dítěti Vaší kamarádky, nebo na svém sourozenci, máte velkou šanci, že změní názor. Co rodičům dále vadí, je, že dítě trvá na tom, že se oblékne samo, i když to ještě neumí. Výsledek je, že si celý proces prodloužíte o patnáct minut, což si ne vždy můžete dovolit. Náš tip: Pokud se někam chystáte, rezervujte si na oblékání více času. Pokusy o samostatné oblékání jsou důležitým krokem v rozvoji Vašeho dítěte. Použitím násilí byste mu mohli oblékání zbytečně zprotivit.              

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Školáci

Foto: www.blog.chron.com

Tagy: oblékání dětí

Komentáře