Patrová postel potěší

Datum publikace: 06.08.2010

Kategorie: Bydlení

Patrová postel je jednou z oblíbených variant, jak ušetřit trochu místa, a to zejména v dětském pokoji. Uvažujete o využití této možnosti a zajímá vás, jaké typy patrových postelí se vyrábějí dnes? Přečtěte si náš článek! 

Vzpomínka na dětství
Možná si na ni ještě vzpomínáte. Byla celá z dřevotřísky opatřená kruhovými vstupy olemovanými tmavě hnědou plastickou hmotou. Když jste šplhali do horního patra, nepříjemně Vás to tlačilo do chodidel. Občas jste se pořádně uhodili do hlavy. V dolní části byla tma a v té horní zase poněkud vydýchaný vzduch. Přesto jste svou palandu sdílenou se sourozencem měli rádi a ve vzpomínkách stále zůstává jako nesmazatelná součást Vašeho dětství. Svým dětem však můžete dopřát mnohem kvalitnější patrovou postel. Pokud ji ovšem správně vyberete. A pokud takový druh nábytku potřebujete.


Pomoc v boji o místo
Patrová postel nachází své uplatnění všude tam, kde je potřeba šetřit místem. Je určena především do dětských pokojů, kde děti nejen spí, ale také se zde věnují mnoha dalším činnostem, jako jsou například různé hry, nebo školní příprava. Nezřídka ji najdeme v rekreačních zařízeních, například na horských chatách, či v chatkách na letních táborech. Patrové postele pro dospělé jsou běžnou součástí vězeňských cel, kde možná mají svůj původ. Pokud nechcete, aby si Vaše děti žijící ve společném pokoji, připadaly jako vězňové, dejte si při výběru tohoto kusu nábytku patřičně záležet. Tím ovšem nemyslíme, že byste do palandy měli investovat nadměrné množství finančních prostředků. Také mezi postelemi za několik tisíc korun jsme našli velmi kvalitní výrobky.

Druhy patrových postelí
Patrové postele můžeme rozdělit do několika kategorií. Prvním možným kritériem je výše zmíněná cena (pravidlo čím dražší, tím lepší zde vůbec nemusí platit), druhým hledisko, pro koho je vlastně palanda určena (pro děti nebo dospělé), dále pak použitý materiál a design. Zásadní rozdíl mezi dětskými a dospěláckými patrovými postelemi spočívá v jejich rozměrech a ve výšce bočnic. Dětské palandy, stejně jako ostatní postele určené pro děti, se vyznačují menšími rozměry a z bezpečnostních by měly mít vyšší bočnice, aby zde nehrozilo nebezpečí, že dítě během spánku z postele vypadne. Vzhledem k tomu, že děti, které jsou mladší než 3 roky, nemají na palandě co pohledávat, a od 5 let věku už stojí za úvahu zvážit, zda nepořídit rovnou postel pro dospělé, roste poptávka po palandách standardních rozměrů i v případě zařizování dětských pokojů. Pokud má tato postel dostatečně vysokou bočnici, nelze proti tomuto prozíravému ekonomickému řešení nic namítat.

Co se používaných materiálů týče, kvalitní postele se nejčastěji vyrábějí z masivu dřevin, jako je borovice, nebo smrk. Kromě tohoto klasického materiálu se k výrobě tohoto nábytku používají kovové konstrukce. Jejich nevýhoda však spočívá v tom, že vržou a skřípou. Navíc málokterá kovová palanda se může pochlubit stylovým designem. Dalšími možnými materiály je lamino, často v kombinaci s PVC.

Nejen nouzové řešení
Patrové postele nepředstavují pouze nouzové východisko, které pomáhá vyřešit problémy s nedostatkem místa. Na trhu se setkáte s velmi zajímavými designovými kousky určenými především do dětských pokojů. Dobrým příkladem jsou optimisticky barevné patrové postele imitující různé dopravní prostředky, například ponorku, autobus, nebo třeba parník, které do dětských pokojíčků vnášejí vskutku hravou a veselou atmosféru. Patrovou postelí se nerozumí pouze klasické palandy, které slouží k uložení dvou dětí ke spánku, ale také nábytkové sestavy skládající se (ve své spodní části) ze stolečku se židlí, velkorysého úložného prostoru a žebříku, který dítě dovede do prvního patra vyhrazeného skutečné posteli.

Takže, milí rodičové, až budete zařizovat svým dětem pokojíček, nezapomeňte si prohlédnout zejména tento typ krásných patrových postelí.

Tip: Co kdyby mělo každé dítě svou vlastní?

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

Komentáře