Plané neštovice. Nakazit či ne?

Datum publikace: 14.07.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Plané neštovice patří mezi běžné dětské nemoci. Jedná se o virové onemocnění. Jakmile ho dítě jednou prodělá, získá vůči němu celoživotní imunitu. Naproti tomu neštovice po desátém roce věku mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Není tedy lepší, nechat dítě nakazit třeba v mateřské školce, aby mu v budoucnu nehrozilo zdravotní riziko?       

Průběh onemocnění

U zdravého dítěte mají neštovice obvykle mírný průběh. Nejprve se u něho objeví zvýšená teplota (ale také nemusí) spolu s kožní vyrážkou, která se později změní ve svědivé puchýřky naplněné tekutinou. Počet puchýřků je individuální. Dítě může mít pouze tři, anebo jimi může být poseto od hlavy až k patě, včetně genitálií a vlasové pokožky hlavy. Někdy se mohou puchýřky objevit také v ústech. Tyto puchýřky začnou zasychat (zhruba po 5 dnech), pokryjí se stroupky a samy zmizí. Pokud si je ovšem dítě neškrábe! Ke zmírnění svědění se používá tekutý pudr. Hodně malým dětem se dávají rukavice, aby si nemohly puchýřky škrábat. Jestliže dítě nemá horečku ani jiné komplikace, není nutné chodit k lékaři. Pro Váš klid se s ním můžete poradit telefonicky.             

Co když je nedostane?

Jak vidíte, když dostane neštovice zdravý předškolák, nejedná se o žádnou katastrofu. To však o dospělém člověku nebo teenagerovi říci nelze. Pokud je Vašemu dítěti kolem 5 let a tuto chorobu stále neprodělalo, můžete ho do budoucna ochránit dvěma způsoby. První možností je očkování. Speciální vakcína člověka ochrání před možnou nákazou, anebo alespoň zmírní průběh tohoto onemocnění. Nebo, což je mnohem lepší pro imunitní systém, si můžete jednoduše zjistit, kdo ve Vašem okolí neštovice má, a své dítě přivést na návštěvu. Pro Vaši informaci, neštovice se objevují nejčastěji v zimě a brzy na jaře. Možná si v průběhu návštěvy budete připadat jako krkavčí matka, ale věřte, že jste zvolila cestu nejmenšího zla. Pak nezbývá, než vyčkávat. Příznaky nemoci se projeví 8-21 dnů po nákaze. Váš potomek prodělá tuto běžnou dětskou nemoc a bude před ní chráněno po zbytek života.        

Přečtěte si také:

Navštivte také: Vztahy, Hry a volný čas

Foto: Samphoto

Komentáře