Početí a co byste měli udělat

Datum publikace: 22.07.2011

Kategorie: Těhotenství | Otěhotnění

Pokud plánujete početí svého prvního potomka, možná už pečlivě studujete odbornou literaturu. My jsme pro Vás shrnuli nejdůležitější věci, které je dobré udělat před početím.

Lékařské prohlídky  

V prvé řadě zajděte na prohlídku ke svému obvodnímu lékaři a ke gynekologovi, abyste znala svůj zdravotní stav a možná rizika. S lékařem proberte také svou rodinnou anamnézu (výskyt závažných onemocnění Vašich a partnerových příbuzných). Pokud se již déle než rok snažíte o početí a nemůžete otěhotnět, vyšetření by měl absolvovat také Váš partner. Na vině může být například horší kvalita spermií. V tomto případě na základě výsledků vyšetření odborníci Vašemu partnerovi poradí, jak ji zlepšit.

Pozor na alkohol

Podle odborníků nenarozenému dítěti škodí alkohol nejvíce v prvním trimestru těhotenství, tedy v době, kdy maminky často nemají ani tušení, že jsou těhotné. Pokud se snažíte o početí potomka, přestaňte pít alkohol.   

Velkou roli hraje psychika  

Velkou roli zde hraje samozřejmě také psychika. Pokud budete oba v pohodě, Vaše šance na početí se zvyšují. Aby si Váš partner nepřipadal jako chovný sameček a z jeho oblíbené činnosti se nestala povinnost, která ho stresuje, o nutnosti početí raději vůbce nemluvte. Nechte věcem volný průběh.

Jak podpořit početí

Dbejte na to, abyste měli oba pestrou a vyváženou stravu. Nebraňte se doplňkům stravy. Nekuřte a odjeďte si užívat na dovolenou. Na klišé, že je nejlepší změnit prostředí, opravdu něco je!  A na závěr ještě jedno důležité upozornění pro pány. Sauna a koupele v horké vodě škodí spermiím.        

Přečtěte si také

Tagy: početí

Komentáře