Podporujte dětské sebevědomí

Datum publikace: 27.09.2014

Kategorie: Jak být dobrým rodičem | Jak být dobrým rodičem

Většina psychologů Vám potvrdí, že za spoustu problémů, ať už u dětí, nebo dospělých, může snížené sebevědomí. Pokud chcete dětem usnadnit život, podporujte jejich sebevědomí.   

Jak rodiče ovlivňují sebevědomí

Velké rány do dětského sebevědomí dokážou zasadit především rodiče a učitelé. Při výchově je třeba mít na paměti, že děti jsou velmi citlivá stvoření, třebaže to mnohé z nich nedají na sobě znát. Často to vůbec nemyslíme zle a nevědomky proneseme výroky, které vedou ke ztrátě dětského sebevědomí, které může přerůst v různé komplexy a vést k dalším problémům. Nezapomínejte na to, že dítě potřebuje chválit. Mělo by slyšet chválu častěji než kritiku. Dítě pak může mít pocit, že nic nedělá dobře a připadat si méněcenné. Komplex méněcennosti zakládá podhoubí pro neúspěchy ve škole, a později v práci, stejně jako v partnerských vztazích. Dítěti nikdy nenadávejte. Když něco pokazí a mrzí ho to, řekněte mu, že je to škoda, ale že všichni v životě děláme chyby. Jako příklad můžete uvést, co se nepodařilo Vám. Pak ale dodejte, jak jste se snažili zjednat nápravu.            

Sebevědomí a škola

Častým předmětem sporů mezi rodiči a dětmi jsou známky ve škole. Své děti nikdy kvůli špatným známkám neurážejte. Raději s nimi vše v klidu proberte. Pokud z Vašeho dítěte nebude premiant, smiřte se s tím. Může vyniknout v něčem jiném. Rozvíjejte jeho schopnosti a povzbuzujte ho. Mnoho vědců mělo problémy s humanitními předměty, mnoho spisovatelů zase bojovalo s matematikou. Když dítě budete srážet, berete mu šanci dosáhnout úspěchu v oblasti, ve které může být dobré.      

Tagy: dětské sebevědomí | jak být dobrým rodičem | sebevědomí dětí

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Čtěte na Rodičům

Komentáře