Přibírání v těhotenství

Datum publikace: 21.03.2012

Kategorie: Těhotenství

Přibírání v těhotenství představuje velice individuální záležitost. Každá žena přibírá jinak. Přírůstek na váze je výsledkem působení několika faktorů. Zajímá Vás, jaký je optimální váhový přírůstek, a které složky na něm mají podíl? Přečtěte si náš článek.

Optimální přírůstek
Přírůstek hmotnosti ovlivňují především genetické dispozice, celkový zdravotní stav ženy (například skutečnost, zda žena trpí těhotenskou cukrovkou, anebo onemocněním štítné žlázy) a samozřejmě také životospráva. Přestože optimální přírůstek na váze představuje individuální záležitost, obecně se lékaři shodují na tom, že činí 12 až 14 kilogramů. V prvním trimestru žena přibere kolem 2 kilogramů (některé maminky však zpočátku těhotenství vlivem častých především ranních nevolností zaznamenávají spíše úbytek na váze), ve druhém kolem 7 kilogramů a ve třetím přibližně 5 kilogramů. Ke konci těhotenství mívají maminky často problém sníst větší množství jídla, a tak už většinou nepřibírají.     

Kolik co váží
A kolik co váží? Váha miminka se pohybuje v průměru kolem 3,5 kg. Placenta váží na konci těhotenství až 1 kg, plodová voda také 1 kg, k tomu je třeba připočítat zvětšení dělohy (další cca 1 kg), objem nové krve (cca 2 kg). Zbytek představují zadržené tekutiny a tuk na těle matky. Objem této poslední složky by v optimálním případě neměl přesahovat 7 kg. Milé maminky, v tomto ohledu pamatujte na to, že v těhotenství se má jíst pro dva, nikoli za dva.  Dbejte na pestrou a vyváženou stravu a na dostatek pohybu. 

Přečtěte si také

Tagy: přibírání v těhotenství

Komentáře