Průběh porodu

Datum publikace: 26.07.2010

Kategorie: Porod

Znamená pro Vás porod krok do neznáma? Chybí Vám přesnější představa o tom, co Vás na porodním sále vlastně čeká? Přečtěte si, jak samotný porod probíhá!   

Příprava

Jistě už máte vše pečlivě nastudované. Víte, že v zásadě existují tři příznaky bezprostředně blížícího se porodu a tedy i důvody, proč se vydat na cestu do porodnice. Jen pro jistotu, jedná se odtékání plodové vody, pravidelné kontrakce, jejichž intenzita se stále stupňuje, nebo krvácení. Co přesně Vás ale čeká po příjezdu do porodnice? Vyšetří Vás, natočí kontrolní monitor, a pokud se nejedná o planý poplach, následuje příprava k porodu, nejčastěji Vám doporučí klystýr, dříve tolik obávané holení už není povinné. Podle vybavení porodnice máte k dispozici různé pomůcky, obyčejnou či masážní sprchu, terapeutický míč atp.     

Tři doby porodní

Porod rozdělujeme celkem do čtyř fází. Jsou to tyto: otevírací fáze, přechodná fáze (obě jsou součástí první doby porodní), tzv. vypuzovací fáze neboli druhá doba porodní a třetí doba porodní známá jako porod placenty. Pro první (otevírací) fázi jsou charakteristické silné kontrakce, které roztahují děložní hrdlo, aby se mohlo miminko dostat na svět. Kontrakce jsou bolestivé, rodičky cítí bolest od podbřišku až po záda. Přechodná fáze je nejnáročnější, stahy jsou nejsilnější. Konečně nastává vypuzovací fáze, kdy můžete tlačit. Jakmile vykoukne na svět hlavička Vašeho miminka, pocítíte obrovskou úlevu. Zde je velmi důležité správné dýchání rodičky. Této otázce se blíže věnujeme v článečku o dýchání při porodu. Porod placenty neboli třetí dobu porodní už mnoho maminek ani nevnímá. Radují se z pohledu na své miminko, které jim bude brzy přiloženo k prsu. První kojení nejenže utužuje vztah mezi matkou a dítětem, ale také napomáhá k vypuzení placenty.     

Císařský řez

Pokud lékař na porodním sále konstatuje, že přirozený porod by ve Vašem případě mohl znamenat vážné ohrožení dítěte, matky, nebo obou, přistoupí k císařskému řezu. Z operace nemějte žádný strach. Je poměrně snadná a netrvá dlouho. Nejprve Vám provedou epidurální anestezii, poté následuje jednoduchý zákrok, a to vodorovný řez nad hranicí ochlupení. Takže až si obléknete bikiny, nebude nic vidět. A Vaše miminko? To můžete hned vidět, stejně jako je tomu u spontánního porodu.   

Komentáře