První menstruace

Datum publikace: 18.01.2012

Kategorie: Dospívání

V období dospívání dochází u dětí, které se postupně mění v dospělé, k mnoha fyzickým a hormonálním změnám. U dívek je jednou z těchto změn první menstruace. Kdy máte svou dceru o menstruaci poučit? Jak to udělat? Poradíme Vám.  

Kdy je správný čas
První menstruace se objevuje u dívek čím dál dříve, a to mezi 11. a 14. rokem. (Pokud se u dívky do 16 let menstruace neobjeví, je na místě návštěva lékaře.) Je to tím, že rychleji dospívají. Dříve bylo zvykem, že maminka svou dceru, když si všimla prvních známek dospívání (růst ochlupení a prsů), o tomto jevu poučila. V současné době, kdy se po celý vysílací čas v televizi objevují reklamy na vložky a tampóny, vědí o menstruačním krvácení ještě děti předškolního věku. Přesto je krátký rozhovor s dcerou zcela na místě. Nejlépe předtím, než se u ní první krvácení objeví. Jako signály pro načasování důvěrné chvilky by pro Vás měly být výše uvedené známky dospívání.         

O čem dceru poučit
Váš rozhovor by měl být veden v duchu, že menstruace je běžnou součástí životního cyklu každé ženy, a že je třeba dodržovat jistá hygienická pravidla. S pravidelnou ztrátou krve se některé dívky těžko smiřují. V tom případě je dobré zdůraznit, že menstruace je známkou zdravé mladé ženy. Náš tip: Vezměte dceru na společný nákup do drogerie a nechte ji, ať si kromě hygienických potřeb koupí také něco pro krásu. Buďte taktní a o prvních měsíčkách své dcery nevyprávějte celé rodině. Dívky se za menstruaci často stydí. Zpočátku (v prvních měsících) bývá menstruace nepravidelná.    

Přečtěte si také

Tagy: první menstruace

Komentáře