První poradna s miminkem

Datum publikace: 13.11.2011

Kategorie: Péče o miminko

Součástí péče o miminko jsou pravidelné návštěvy v pediatrické poradně. První návštěva pediatra by měla být dva až tři dny po Vašem návratu z porodnice.  

Poprvé v poradně
Při první návštěvě v pediatrické poradně, kam se musíte telefonicky objednat po návratu z porodnice domů,(na internetu si předem najdete poradnu dětského lékaře v místě Vašeho bydliště, ale můžete také jinde, pokud tam mají volno) lékař pečlivě kontroluje vzhled miminka. Postupně se přitom věnuje jednotlivým částem jeho tělíčka:   

Hlavička
U hlavy měří lékař obvod a kontroluje fontanely, což jsou měkká místa na lebce novorozence (příroda pamatuje na to, aby hlavička při porodu snáze prošla porodními cestami), která do roka postupně zmizí. Lékař dále kontroluje oči, uši, nosánek, ústa a zkouší, zda miminko dobře slyší. Někteří pediatři se pouze zeptají rodičů, zda miminko slyší, a oni jim to odkývají. Máte však možnost nechat vyšetřit sluch miminku (bezplatně a bezbolestně) ještě v porodnici.      

Hrudníček a bříško
Při vyšetření hrudníčku lékař pomocí stetoskopu poslouchá srdíčko. Novorozenci mívají šelest, který během pár dní vymizí. Dále lékař pečlivě kontroluje plíce, zda z nich nezůstaly zbytky plodové vody. Poté prohmatá bříško, zkontroluje pupíček a genitálie.

Kyčle, dlaně a chodidla
Kyčle kontroluje pediatr pouze zběžně, na pečlivou kontrolu Vás pošle ke specialistovi na ortopedii. Pokud jsou kyčle dislokované, ortoped doporučí širší balení nebo doporučí další pomůcky a objedná Vás na další kontrolu. Nakonec dětský lékař vyšetří dlaně a chodidla, prohlédne prstíky a záhyby.  

Přečtěte si také

Tagy: návštěva pediatra

Komentáře