Škodlivá éčka mohou způsobit zdravotní problémy

Datum publikace: 19.09.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

Složení potravin, především těch, které dáváme dětem, bychom měli pečlivě číst. Mnoho z nich totiž obsahuje škodlivá éčka, která mohou dětem způsobit zdravotní problémy.

Na sladkosti pozor
Největšími konzumenty cukrovinek, jako jsou želatinové a cucavé bonbóny, lízátka, zmrzliny, pudinky, tyčinky, sirupy a další pochutiny, jsou děti. Bohužel při výrobě těchto potravin se velmi často používají aditiva, především barviva, která jsou buď nevhodná pro děti, anebo dokonce zdraví škodlivá. Než tedy dětem koupíme nějakou tu dobrotu, měli bychom si na etiketě výrobku přečíst, zda neobsahuje některé z níže uvedených přísad: 

Synteticky vyráběná žlutá barviva
Nejvíce nebezpečná synteticky vyráběná barviva patří E102 (tartrazin, který může vyvolávat alergické reakce, zhoršovat astma a způsobovat hyperaktivitu u dětí) a E104 (chinolinová žluť, která rovněž může vyvolávat alergické reakce).

Synteticky vyráběná modrá barviva
Také pod modrou barvou se ukrývá mnoho škodlivin. E131 (patentní modř, která může způsobit vyrážku, alergické reakce, nevolnost a snížení tlaku), dále E132 (indigotin, který může vyvolat alergické reakce) a E133 (brilantní modř, která může vyvolávat hyperaktivitu).

Synteticky vyráběná červená barviva
Zdravotní problémy mohou zapříčinit také synteticky vyráběná červená barviva, jako je například E10 (kyselina karmínová) nebo E122 (azorubin). Obě látky mohou vyvolávat alergické reakce. Více informací o škodlivých éčkách najdete například na www.zakaznikum.cz

Přečtěte si také

Tagy: škodlivá éčka

Komentáře