Sport a jak děti motivovat

Datum publikace: 01.04.2012

Kategorie: Hry a volný čas

Sport dětem prospívá po všech stránkách. Napomáhá zdravému fyzickému vývoji, příznivě ovlivňuje duševní procesy, pomáhá odbourávat stres a také je dobrou přípravou na budoucí život. Problém mnoha dnešních dětí však je, že sportovat nechtějí. Jak je ke sportu motivovat?    

Děti sportují čím dál méně 
Děti, které pravidelně sportují, se zdárně fyzicky vyvíjejí a dosahují i lepších výsledků ve škole. Kromě toho je sport mnohému naučí. Zatímco individuální druhy sportu učí dítě samostatnosti, zodpovědnosti a systematičnosti, kolektivní sporty učí dítě vycházet s ostatními a samozřejmě také týmové spolupráci. Problém však je, že moderní děti sportují čím dál méně. Místo toho, aby se ve svém volném čase věnovaly fyzicky náročným aktivitám, raději sedí před počítačovou nebo televizní obrazovkou. Sportovat se jim nechce. Co s tím? Jak je ke sportu přimět?    

Jak děti motivovat   
Nejlepší motivací je samozřejmě příklad rodičů a kamarádů. Když zavedete pravidelné projížďky na kole, anebo hodiny squashe se svým dítětem, prospěje to nejen Vaší fyzické kondici, ale také Vašemu vzájemnému vztahu. Pokud má dítě sportovně založeného kamaráda, jejich přátelství podporujte. Nebo se rodiči kamaráda Vašeho dítěte dohodněte a přihlaste děti na sportovní kroužek. Možností je celá řada. Aerobik, balet, turistický kroužek, plavání, kurzy sebeobrany, jízda na koni, atd. Jednu z možností představuje také pořízení dětského hřiště na vlastní zahradě. Ne každý si to však může dovolit. Vtipné řešení, jak přimět děti k tomu, aby se také doma hýbaly, je pořízení herní konzole a aktivních počítačových her. 

Přečtěte si také

Tagy: sport a jak děti motivovat

Komentáře