Těhotenství po 35. roce není neobvyklé

Datum publikace: 31.03.2013

Kategorie: Těhotenství

Je Vám pětatřicet nebo více a čekáte miminko? Těhotenství po pětatřicítce je spjato s jistými riziky, díky současné lékařské péči se však daří tato rizika eliminovat.      

Pečlivě plánované rodičovství 

První těhotenství po pětatřicítce není dnes ničím neobvyklým. Dnešní rodiče nejprve dbají na vytvoření co nejlepšího zázemí, zároveň chtějí budovat kariéru a také něco si užít. Teprve pak přichází na řadu plození potomků. Stát se otcem po 35. roce věku není nikterak rizikové. Naopak zralejší tatínkové si dokážou svou roli lépe vychutnat než mladí. Jenže maminky musí poslouchat, jak jim tikají biologické hodiny. A v pětatřiceti začínají bít na poplach.

Zdravotní rizika

Podle odborníků se ideální věk rodičky pohybuje mezi 25. a 29. lety. Lékaři neradi vidí, když žena poprvé otěhotní až po 35. roce věku, protože ve srovnání s mladšími ženami je zde podstatně vyšší riziko zdravotních komplikací matky i vrozených vad dítěte. U vícerodiček po pětatřicítce bývá menší riziko zdravotních komplikací na straně matky statisticky o něco nižší, než je tomu u starších prvorodiček.  

Vícerodičky po pětatřicítce

Další handicap, který je společný všem maminkám po 35. roce věku, spočívá ve snížení plodnosti. U těhotných žen po 35. roce věku je dále vyšší pravděpodobnost, že dojde k předčasnému porodu, anebo si situace vyžádá porod císařským řezem. Tato rizika je třeba mít na zřeteli. To lékaři dobře vědí, a proto těhotenství po pětatřicítce označují jako rizikové a věnují mu zvýšenou pozornost.       

Tagy: těhotenství po 35

Komentáře