Tipy na ložnici pro dospívající slečny

Datum publikace: 09.08.2010

Kategorie: Školáci | Dospívání | Bydlení

Máte doma dospívajíci slečnu, kterou už nebaví její dětský pokojíček a už se necítí být malou holčičkou? Přečtěte si naše tipy určené určené pro ložnice dospívajících slečen ve věku zhruba od dvanácti do šestnácti let. 

Už nejsem malé dítě! 
Realizace ložnice pro dospívající slečnu představuje jakýsi předěl mezi dětským pokojem a ložnicí pro skutečné dospělé. Pokud si toho jako zaneprázdnění rodiče nestihneme všimnout sami, naše dcera nás obvykle kolem přechodu na druhý stupeň základní školy či víceleté gymnázium upozorní na to, že něžně růžový pokojíček s dekorací v podobě princezny Růženky nebo víly Amálky a domečkem pro panenky v čele už dávno neodpovídá jejímu vytříbenému vkusu. A má pravdu, už přece dávno není malé dítě. Jak vzniklou situaci řešit? Dříve než se pustíte do jakýchkoli úprav, nejprve si se svou dcerou promluvte o tom, jak si představuje, že by měla její nová ložnice vlastně vypadat. Může Vám své představy ztvárnit také na papír. Pro inspiraci můžete o víkendu vyrazit na malý výlet do domu bytové kultury. Do rychlé přestavby, kdy se rozhodnete přichystat dceři překvapení během doby, kdy pobývá na letním táboře či jiné dovolené, by se měli pouštět pouze rodiče, kteří její vkus velmi dobře znají!

Rekonstrukce po etapách 
Kompletní rekonstrukce dívčího pokoje není právě lacinou záležitostí, zejména když dovolíte dceři, aby popustila uzdu své fantazie. Proto mnoho rodičů přistupuje k tomuto nesnadnému úkolu po etapách. V první fázi tak zpravidla dochází k odstranění infantilní dekorace a vymalování pokoje, což je základním předpokladem k tomu, aby se dalo v pokoji „přežít“. Pokud jde o malbu, velmi pěkně vypadá, když ponecháte dvě až tři stěny bílé a zbývající vymalujete dceřinou oblíbenou barvou. Na barvě se možná neshodnete. Mějte však na paměti, že se jedná o její ložnici, nikoli o Vaši vlastní, a že dceři chcete v prvé řadě zpříjemnit bydlení u Vás, a ne prosadit svou pravdu. Jinými slovy, když se jí to líbí, ať si jí má třeba černou! Černá v kombinaci s bílou ostatně není zase tak morbidní. Stěny mohou nakonec zdobit černobílé fotografie, nebo pokud má ráda zvířata, samolepící dekorace v podobě pruhované zebry, nebo puntíkatého psa dalmatýna.

Finančně náročný nábytek 
Nejvíce náročnou položkou při rekonstrukci dětského pokoje, alespoň co se finančních prostředků týče, je nepochybně nábytek. Ne každý si může dovolit, nakoupit zbrusu novou nábytkovou sadu za plnou cenu, proto se vyplatí, sledovat termíny výprodejů. Často tak můžete ušetřit 30 až 50% původní ceny. Když budete mít štěstí, narazíte na zajímavé kousky také v bazaru nábytku. Někdy potřebují jen trochu osmirkovat a přetřít barevným lakem, aby zapadly do nového interiéru. Když takto upravený nábytek doplníte módním kobercem (trendem je, nepokládat koberci celou plochu pokoje, ale ponechat volnou podlahu, a tu doplnit několika menšími koberečky), výsledný dojem bude stát za to. Abyste dětský pokoj přetvořili v útulnou a přitom originální ložnici pro dospívající, doporučujeme Vám, doplnit klasické kousky nábytku, jako je šatní skříň, psací stůl a postel alespoň jednou designovou novinkou. Co teď letí nejen mezi teenagery, to jsou sedací vaky a pytle. Jsou vyrobeny z měkkého materiálu, který se ochotně přizpůsobuje lidskému tělu. U některých výrobců si dokonce můžete sami předem vybrat z velkého množství barevných kombinací.

Každá mladá slečna jistě ocení praktický toaletní stolek, kde se může zkrášlovat. Tento kus nábytku může být přínosem také pro Vás. Třeba díky němu stráví Vaše dcera v koupelně o něco méně času!

Do dekorace nemluvte
Dekoraci, která se líbí Vašim skoro dospělým dětem, byste si do své vlastní ložnice mnohdy nedali ani náhodou. Zde platí stejné pravidlo jako v případě volby barvy na stěny. Ponechte dceří rozumnou míru svobody! Chcete přeci, aby se ve svém malém království u Vás doma cítila co nejlépe. Možná však budete její volbou příjemně překvapeni!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

Komentáře