Trápí Vás manželská krize?

Datum publikace: 30.07.2010

Kategorie: Vztahy

Znepokojují Vás statistické údaje, které vypovídají o tom, kolik manželství za rok přestane oficiálně fungovat a skončí rozvodem? Přečtete si náš článek, nač si dát pozor, aby se Vaše manželství neoctlo v krizi!

Nelehké soužití
Každý dlouhodobý vztah se vyvíjí a má i svá slabá místa. Ani manželství, jakožto tradiční soužití muže a ženy, v tomto ohledu nepředstavuje žádnou výjimku. Ostatně vysoká míra rozvodovosti svědčí o tom, že společný život dvou bytostí odlišného pohlaví není jednoduchý a vyžaduje notnou dávku tolerance, ohleduplnosti i taktu na obou stranách. 
Jakmile to v manželství přestane fungovat, máme tendenci začít hovořit o jeho krizi. 
Ptáte se, zda jde manželské krizi předejít? Částečně ano, pokud věnujete svému vztahu zvýšenou péči zejména v průběhu tzv. zlomových období. Níže popíšeme dvě nejčastější z nich.


Když přijdou děti
Příchod dítěte na svět zpravidla otočí život obou rodičů naruby. Maminka se najednou chová a často i vypadá jinak než v době, kdy si ji tatínek bral a hlavně už nemá na tatínka tolik času, jako mívala na začátku. Především mladí otcové tuto změnu velmi těžce nesou a často začnou hledat porozumění jinde. 
Novopečené maminky se zase často cítí osamělé a opuštěné. Mají pocit, že jejich partner neprojevuje dostatek porozumění, je málo doma, natož aby jim pomáhal tak, jak si to před svatbou představovaly. Této změně doporučujeme věnovat náležitou pozornost s dostatečným předstihem. 

Tip: Ještě předtím, než se miminko rodiny narodí, si promluvte o možných změnách. Mějte v záloze někoho, kdo Vám nového člena rodiny občas pohlídá, abyste měli čas také sami na sebe.

Když děti odejdou 
Dalším zlomovým bodem, kdy hrozí vznik krize, je odchod dětí z rodného hnízda (zde dochází ke změně úlohy manželství). Opuštění rodiče jsou náhle zbaveni svým primárních povinností. Někdy se ukáže, že výchova dětí byla jediným pojítkem společného vztahu. Manželé jako by ztratili svá obvyklá konverzační témata a žili spíše vedle sebe než spolu. Co tedy dělat, abyste předešli této patové situaci? 
Tip: Snažte se, aby Váš vztah nepodléhal stereotypu, abyste Vy nebo Váš partner neměli potřebu začít hledat vhodnější protějšek. Dbejte na svůj zevnějšek a užívejte si života! Nyní přišel čas, věnovat se svým koníčkům a uskutečnit společné sny.

Přečtěte si také:

Navštivte také:   Porod, Maminky a tatínkové  

Tagy: manželská krize

Komentáře