Trápí Vás nespavost?

Datum publikace: 30.07.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Je nespavost vaší noční můrou? Jsou vaše noci ve znamení nekonečného převalování vedle spícího partnera, kterému tiše závidíte? A jsou tyto bezesné noci, kdy se vám podaří jen na chvilku zabrat, vystřídány dny, které za moc nestojí, protože jste neuvěřitelně unavení?

Možná vám alespoň částečně pomůžeme.  

Než spolknete prášek na spaní 
Spolknout prášek na spaní je velmi jednoduché. Pokud se však z tohoto polykání pilulek postupně stane závislost, vaše zdraví to časem odskáče. Než sáhnete po uspávadlech v pilulkách, zkuste nejprve osvědčené triky.

V prvé řadě je důležité, abyste usínali ve vyvětrané místnosti. Ve vydýchané ložnici se špatně spí. Neméně důležitá je také pokojová teplota ve vaší ložnici. Pokojová teplota se pohybuje v intervalu od osmnácti do čtyřiadvaceti stupňů Celsia. Uvádí se, že v ložnici by mělo být spíše chladno, existují však jedinci, kteří se budí, protože mají studený nos. Zkuste, jaká teplota vám nejlépe vyhovuje.

Pokud váš partner chrápe, kupte si v lékárně ušní zátky. Jestliže máte strach, že se kvůli zátkám nevzbudíte včas do práce, pořiďte si budíka se světelnými efekty nebo silnými vibracemi.

Připravte se na spánek
Také na spánek je dobré, se předem připravit. Pokud máte problémy s usínáním, nepijte později odpoledne kávu ani silný černý čaj. Ani limonády s obsahem kofeinu nejsou tím nejlepším nápojem pro lidi, kteří bojují s nespavostí. Velmi častou chybou, které se dopouštíme, je nepravidelný pitný režim. Přes den často zapomínáme, dostatečně pít, a večer se to pak snažíme vynahradit. Se žaludkem plným vody se špatně usíná. Navíc člověka v noci tíží plný močový měchýř. Dodržujte proto pitný režim a bezprostředně před spaním nepijte více než půl litru tekutin. Pokud jde o nápoje vhodné před spaním, doporučují se uklidňující bylinné směsi, nebo levandulový čaj. V receptech našich babiček se píše o teplém mléku s medem. Nebo si po večeři dejte sklenku dobrého piva.

Co se pokrmů týče, nejezte před spaním žádná těžká jídla. Když si svůj život nedokážete představit bez kotletek, bůčků a dalších lahůdek, zbaštěte je před 19. hodinou. Dokonce ani syrová zelenina nebo houby se před spaním příliš nedoporučují. O smaženici nemluvě.

Udělejte si dobře 
Víte, proč se miminka koupou před spaním? Aby se jim dobře spalo. Dopřejte si i vy příjemnou koupel, než se vydáte do světa snů.

Při samotném usínání by měla být naše hlava v chladu a nohy v teple. Nikoliv naopak. Pokud trpíte zimomřivostí, pořiďte si teplé ponožky do postele. Čepice, jak ji znáte z pohádek a starých filmů, snad nebude nutná. Dbejte na to, aby vaše hlava nebyla během spánku u topení, nebo třeba pod oknem se špatným těsněním.

A konečně – snažte se chodit spát ve stejnou hodinu. Tělo si na to zvykne a naladí se na klidový režim.

Buďte v pohodě
Víte, že nespavostí trpí především lidé, kteří mají sedavé zaměstnání? Kdo tvrdě pracuje na čerstvém vzduchu, obvykle padne do postele jako zabitý. Choďte proto před spaním na procházky, nebo zařaďte do vašeho denního rozvrhu cvičení. Procházky ani cvičení nemusí být dlouhé. Necvičte však pozdě večer. Rozproudila by se vám krev a nechtělo by se vám spát. Před spaním ale klidně můžete plavat. Tento druh pohybu člověka unaví. Nebo zajděte do sauny. Změna teplot vám na čilosti nepřidá.

Příčinou dobrého nočního spánku jsou však především dva sourozenci – strach a úzkost. Snažte se proto o jejich redukci. Snažte se být v pohodě. Popovídejte si s blízkým člověkem o tom, co vás trápí. Určitě se vám bude lépe usínat.

Pokud na vás žádný z našich triků a tipů nezabere, neváhejte a zajděte k lékaři. Trpět nespavostí není žádná ostuda. Uvádí se, že poruchami spánku, které lze považovat za jednu z civilizačních nemocí, trpí každý třetí člověk. 

Přečtěte si také:

Navštivte také: Kosmetika pro děti, Jak být dobrým rodičem

Komentáře