Usnadněte dětem svůj rozvod!

Datum publikace: 16.08.2010

Kategorie: Vztahy

Rozvádíte se, anebo jste již rozvedení? Pokud máte děti, pomozte jim vyrovnat se s Vaším rozvodem tak, aby jím co nejméně trpěly!  

Neočerňujte svého ex-partnera

Rozchod svých rodičů nesou děti velmi těžce. Nezávisle na tom, kolik je jim let, ho vnímají jako citelnou ztrátu. To protože neúplnou rodinu chápou jako méněcennou. Zejména malé děti si nepřejí nic jiného, než aby se jejich rodiče vrátili k sobě a všechno bylo zase jako dřív. Starší děti se obvykle postaví na stranu jednoho ze svých rodičů a druhého obviňují, že za rozvod může. V jejich očích bývá viníkem častěji ten, kdo od rodiny odešel. Děti ho považují ho za zrádce, který je zdrojem celého neštěstí. Přestože Vy sami můžete cítit vůči svému bývalému partnerovi zlobu a být rovněž přesvědčeni o jeho absolutní vině, nepodporujte své děti ve vytváření špatného názoru na tuto osobu. Svému protějšku se možná sladce pomstíte, ovšem za velmi vysokou cenu. Vaše touha po pomstě může vážně poznamenat budoucí život Vašich dětí. Jejich partnerské vztahy zbytečně naplníte hlubokou skepsí ještě předtím, než je začnou vůbec navazovat. Pokud je v pozici viníka rodič opačného pohlaví, dospělé heterosexuálně orientované dítě může mít v budoucnu problémy s důvěrou ke svým potenciálním partnerům opačného pohlaví. V případě, že je za zrádce označen naopak rodič stejného pohlaví, může dítě trpět obavou, že v životě selže stejným způsobem jako jeho otec či matka.    

Aby se děti snáze vyrovnaly se změnou

Mladší děti se nezřídka domnívají, že za rozvod svých rodičů mohou samy. Nedopusťte, aby trpěly pocitem viny. Mluvte proto s dětmi o jejich pocitech a zdůrazněte, že ony za to nemohou. Vysvětlete jim, že také rodič, který od rodiny odchází, je nepřestal mít rád. Nebraňte dítěti ve styku s druhým rodičem a nechtějte po něm, aby Vám dávalo přednost. Pokud máte nového partnera, se kterým chcete sdílet novou společnou domácnost, raději se stěhováním nějakou dobu počkejte. Přestože se Vám může jevit soužití s novým partnerem jako účinný prostředek k tomu, abyste se rychleji vyrovnali s touto změnou (a doplnili rodinu na původní počet), věřte, že právě Váš nový partner znesnadňuje dětem, aby se vyrovnaly s novou situací. Zejména v tomto přechodném období byste měli být maximálně ohleduplní a trpěliví.   

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Kosmetika pro děti

Komentáře