Výrobky z plastu mohou představovat zdravotní riziko

Datum publikace: 18.08.2011

Kategorie: Maminky a tatínkové

Při nákupu spotřebního zboží je lepší dávat přednost přírodním materiálům. Jak dokazují nedávné studie, výrobky z plastů mohou být zdraví škodlivé.    

Plastový svět kolem nás
Výrobky z plastů jsou velmi laciné, dobře omyvatelné a nehrozí u nich tak velké nebezpečí poranění, jako je tomu v případě skla, kovu a dalších přírodních materiálů. Není tedy divu, že většina předmětů denní spotřeby pro dospělé a hlavně pro děti je z plastu. Kojenecké lahvičky, dětské hračky, ale i podlahové krytiny, nábytek, anebo nádobí. Ovšem, jak dokazují nedávné studie amerických vědců, plastové výrobky mohou vážně ohrozit naše zdraví.     

Skryté riziko
Velké riziko v sobě ukrývají výrobky z polykarbonátového plastu, neboť obsahují zdraví škodlivý Bisphenol A (BPA), který se za určitých podmínek (především při zahřívání) uvolňuje. Pokud do misky z tohoto materiálu dáte horké, tučné, anebo kyselé potraviny či nápoje, mohou tyto pochutiny nést stopy BPA. O mnoho lepší nejsou ani výrobky z PVC, ze kterých se mohou (při zahřívání nebo vystavení světlu) uvolňovat stopy olova. Některé plasty obsahují karcinogenní ftaláty, například diethylhexyl (DEHP).

Buďte obezřetní
Při volbě podlahové krytiny do dětského pokojíčku, ale i při výběru nádobí, hraček a dalších předmětů pro děti důkladně čtěte složení výrobků. Pokud můžete, dávejte raději přednost přírodním materiálům, jako je dřevo, papír, bambus, keramika a další.         

Přečtěte si také

Tagy: výrobky z plastu

Komentáře