Vývoj školáka: Devítileté dítě

Datum publikace: 20.01.2012

Kategorie: Vývoj školáka

Co je typické pro devítileté dítě? Jak ho vychovávat? Dočtete se v tomto dílu našeho seriálu Vývoj školáka.  

Drobné každodenní povinnosti
Devítiletým dětem velmi záleží na tom, jak vypadá jejich domov a snaží se ho spoluvytvářet, například tím, že pomáhají sázet květiny, anebo samy vyrobí nějakou pěknou dekoraci do bytu. Devítileté dítě by mělo mít seznam drobných úkolů v domácnosti, jako je vyndávání nádobí z myčky, zalévání květin, vynášení odpadků apod. V tomto věku proti úkolům obvykle neprotestují.     

Sociální prostředí
Děti v tomto věku vše srovnávají se svými kamarády. To se týká nejen jejich oblečení, kvality bydlení, ale také vzhledu a příjmu jejich rodičů a především toho, co jim rodiče dovolí. Devítiletí stále více rozšiřují své sociální vazby na okolí. Jsou velmi přátelští. Maminka a tatínek však stále zůstávají těmi nejdůležitějšími lidmi, kteří jim dodávají pocit bezpečí. V tomto věku jdou rodiče svým dětem příkladem i ve chvílích, kdy si to neuvědomují.  

Na prahu dospívání
Devítileté děti stojí takřka na prahu dospívání. V této fázi vývoje dochází k mnoha emocionálním a fyzickým změnám. Jsou však citově zralejší než děti do sedmi osmi let, což jim umožňuje lépe zvládat různé stresy. Mohou ale podléhat tlaku svých vrstevníků. V tomto věku je mimořádně důležitá podpora dětského sebevědomí. Chvalte své děti a mazlete se s nimi, třebaže už Vám mohou připadat jako skoro velcí lidé, kteří o to nemají zájem. Opak je pravdou.

Přečtěte si také

Tagy: vývoj školáka: devítileté dítě

Komentáře