Výživa v těhotenství má být především pestrá

Datum publikace: 28.04.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

O výživě v těhotenství panuje spousta mýtů, především ten, že těhotná žena potřebuje jíst za dva. Na následujících řádcích Vás od těchto mýtů osvobodíme a poradíme Vám, jak správně jíst, když čekáte miminko.    

Přejídání neprospěje ani Vám ani miminku  

Pokud chcete, aby se Vaše miminko správně rozvíjelo, měla byste zvýšit svůj denní příjem kalorií. Nikoli však o celých 100%, nýbrž o pouhých 25%. Jestliže budete po dobu těhotenství jíst za dva, Vašemu miminku tím nijak nepřilepšíte a po porodu se budete nabraných kilogramů obtížně zbavovat. Ještě důležitější než množství snědeného jídla je jeho skladba. V těhotenství je mimořádně důležité, aby Vám nechyběly nepostradatelné živiny, a to především vápník a kyselina listová. K pokrytí denní dávky vápníku postačí, když sníte 100g nízkotučného eidamu. Významným zdrojem kyseliny listové je zelenina, například kapusta nebo špenát.         

Rizikové potraviny

Mezi další mýty patří, že by těhotné ženy neměly jíst mořské ryby , mořské plody, a raději ani sushi. Je pravda, že konzumace darů moře v sobě skrývá jistá rizika. Neznamená to však, že se jim nutně musíte vyhýbat. Ryby jsou významným zdrojem nenasycených kyselin důležitých pro vývoj mozku Vašeho miminka. Dalšími zdroji jsou také rostlinné oleje. Pokud máte chuť na rybu, měla byste mít záruku, že je opravdu čerstvá. Co se sushi týče, raději si vybírejte druhy, které neobsahují maso. Oblíbenou pochoutkou je konzervovaný tuňák. Neměla byste však sníst více než dvě plechovky týdně. Strašák jménem listerióza říká, že by se těhotné ženy měly vyvarovat konzumace lahůdek, jako jsou chlebíčky s pochoutkovým salátem a další výrobky obsahující majonézu. Riziko nákazy sice není příliš vysoké, ale pravda je, že tyto potraviny jsou nezdravé a nevhodné nejen pro těhotné. A konečně přichází na řadu alkohol, káva a kola. Všem těmto nápojům se, milé maminky, vyhýbejte. Pokud bez kávy nemůžete být, udělejte si ji bez kofeinu.                

Tipy pro maminky

Velmi zaměstnané maminky nemají čas pravidelně jíst. V těhotenství je však nepřetržité zásobování organismu malými dávkami živin velmi důležité. Pokud tedy patříte do skupiny tzv. busy těhulek, mějte vždy v kabelce krabičku nebo sáček se sušeným ovocem, sušenkami a ořechy, ať nejíte až večer. Zaryté odpůrkyně zeleniny často znechuceně kroutí hlavou nad doporučeními, že by za den měly sníst čtyři až pět porcí různých druhů zeleniny. Víte ale, že svou denní potřebu zeleniny můžete pokrýt jediným jídlem? A dokonce to nemusí být salát, ale dobrá pizza. Rajčatové pyré, brokolice, paprika, cibule, kukuřice a už máte pět zeleninových druhů. Maminky vegetariánky musí pečlivě dbát na to, aby v jejich stravě nechyběla žádná z důležitých živin, a to především vitamíny skupiny B. Vitamín B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, by si měly koupit ve formě tablet.    

Přečtěte si také:

Navštivte také: Předškoláci, Školáci

Tagy: výživa v těhotenství

Komentáře