Zajímavá fakta o vývoji dítěte: Od prenatálního věku do 3 let

Datum publikace: 23.03.2013

Kategorie: Miminko

Víte, že děti rozpoznají vůně již v prenatálním věku? A že v roce rozumějí významu kolem 70 slov? Přečtěte si zajímavá fakta o vývoji dítěte od prenatálního věku do 3 let.

Jak děti v bříšku vnímají   

Ve třetím trimestru těhotenství je dítě natolik vyvinuté, že slyší, co se děje venku. Náhlé matčino kýchnutí ho může pěkně vyděsit. Od 28. týdne dokonce dítě může cítit některé vůně zvenčí, například čerstvou mátu. Důkazem toho jsou obrázky z ultrazvuku, na nichž dělá dítě, které cítí vůně, grimasy signalizující libost či nelibost.  

Vývoj zraku miminka

Po narození miminko dobře vidí pouze předměty a tváře ve své bezprostřední blízkosti. V 6 měsících se jeho rozlišovací schopnost výrazně zlepší. Rozvoj zraku dítěte můžete stimulovat tím, že do jeho blízkosti budete umísťovat zajímavé hračky. Na roce pak dítě často vidí i to, co byste před ním rádi ukryli.              

Jak se vyvíjejí batolata

Batolata kolem 1 roku věku používají obě ruce stejně. Ve 2 až 3 letech začíná jedna ruka dominovat. V roce dítě rozumí v průměru 70 slovům, jako je máma, táta, papat, spinkat, pes, auto a další. Jedná se o slova, se kterými přichází denně do styku. Aktivně z nich používá jen některá. Je fascinující, jak se během dvou let rozmluví. V 6 letech pak děti rozumí významům 13000 slov.      

Přečtěte si také: Zajímavá fakta o vývoji dítěte: Od 3 do 8 let

Tagy: vývoj dítěte

Komentáře