Zápisy do školek a co je dobré vědět

Datum publikace: 23.03.2012

Kategorie: Předškoláci

Začátek jara je spojen se zápisy do školek. Pokud tedy máte doma tříleté dítko, nebo dítko, kterému budou tři roky co nevidět, a chcete, aby začalo na podzim chodit do školky, zajděte si do školky pro přihlášku.     

Účast na předškolním vzdělávání je čistě dobrovolná 
Školka je vhodnou přípravou na školu. Děti se zapojí do socializačního procesu, naučí se vycházet se svými vrstevníky, respektovat řád a disciplínu, ale také mnoho dalších dovedností. Odvrácenou stránkou mince často bývá zvýšená nemocnost dítěte. Rozhodnutí, zda své dítě umístíte do školky, je plně ve Vaší kompetenci. Bohužel výsledek, tedy zda dítě do školky skutečně přijmou, ovlivnit nemůžete. Především v oblastech, kam se stěhuje čím dál více rodin s malými dětmi (typickým příkladem jsou regiony Praha a okolí), bývají mateřské školky natolik přeplněné, že je problém dítě umístit.

Přijímací kritéria
Při rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí je hlavním kritériem fakt, zda máte v dané oblasti trvalé bydliště a věk dítěte. V případě nedostačující kapacity školky (kdy počet přihlášených dětí převyšuje počet míst ve školce) platí, že starší děti mají přednost. To v praxi znamená, že si paní ředitelka ve školce seřadí děti podle rodných čísel od nejstaršího po nejmladší a vezme jen ty umístěné v horní části seznamu. (Přijímací kritéria si mohou v jednotlivých školkách upravit.) Ostatním nezbývá než rok čekat, pokusit se umístit dítě ve školce v jiné obci, anebo alternativa v podobě soukromé školky, případně hlídání školkového typu. Bohužel ceny za tyto služby jsou několikanásobně vyšší, než měsíční školkovné ve státní školce.

Jak postupovat    
Pokud se rozhodnete zkusit umístit své dítě do školky, měli byste postupovat v několika krocích:

  • Zjistit si, kdy mají školky v místě Vašeho bydliště den otevřených dveří, a zajít se tam podívat.
  • Vyzvednout si ve školce přihlášku.
  • Vyplnit přihlášku a zajít k lékaři, aby do přihlášky doplnil údaje o zdravotním stavu dítěte.
  • Ve stanovený termín se zúčastnit přijímacího řízení. S sebou si vezměte vyplněnou přihlášku a svůj občanský průkaz.  
  • V případě rozhodnutí o nepřijetí se můžete odvolat k místně příslušnému krajskému úřadu, a to prostřednictvím ředitelky mateřské školy do 8 dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí.    
  • Podle zákona musí být předškolní vzdělávání umožněno dětem před zahájením povinné školní docházky. 

Přejeme Vám hodně štěstí a pevné nervy!

Přečtěte si také

Tagy: zápisy do školek

Komentáře