Zásada dvaačtyřicátá: Těšte se z přítomnosti svých dětí

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Děti nepotřebují, abyste se jim věnovali celý den, ovšem v době, kdy jste spolu, byste se jim měli alespoň část času opravdu věnovat, zapomenout na starosti a těšit se z jejich přítomnosti. 

Kolotoč života

Děti dají člověku pořádně zabrat, zejména když jsou malé a Vy nemáte po ruce žádnou hlídací babičku ani tetu. Mnoho maminek se přiznává, že si své děti ani pořádně neužily, třebaže byly takřka neustále s nimi. A důvod? Měly stále tolik práce, že jim na hraní s dětmi nezbyl skoro vůbec čas. Když uklidily, vypraly, vyžehlily, uvařily, nakrmily a přebalily děti, nezbyla jim už žádná energie na to, aby si s nimi hrály. Anebo jim nezbyl čas, protože se ve volné chvíli snažily, aby si přivydělaly něco k rodičovské. Lépe na tom nejsou ani tatínkové. Uživit rodinu v dnešní době není snadné. Není se tedy čemu divit, když jsou tatínkové od rána do večera v práci, a své děti vidí pouze spící.

Rozdělte si čas

Pokud si nechcete později vyčítat, že jste si své malé děti neužili, naučte se dělit čas. Čas na práci, čas na děti, čas na ostatní. Dítě nepotřebuje, abyste se mu věnovali neustále. Každý den byste si však měli udělat alespoň chvilku času, kdy se budete dítěti opravdu na 100% věnovat. Tím nemáme na mysli pracovat na počítači, když si dítě vedle Vás hraje, ale společnou hru s panenkami, čtení pohádky, společné pečení muffinků, anebo krátký výlet. Všechny tyto činnosti jsou střípky šťastného dětství, které si Vaše dítě skládá, a bude si je pamatovat po celý život. Říká se, že když máte krásné vzpomínky na dětství, můžete z nich čerpat v dobách zlých. Ze vzpomínek na společné chvíle se svými dětmi budete ve stáří žít i Vy sami.                   

Zásada třiačtyřicátá: Komunikujte s dětmi a chtějte znát jejich názor

Přečtěte si také: Usnadněte dětem svůj rozvod!

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře