Zásada dvaatřicátá: Upevňujte citový vztah k dítěti

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Děti potřebují projevy naší lásky. Ovšem s tím, jak rostou, musíme měnit způsob, jakým jim dáváme svou lásku najevo. My Vám přinášíme návod, jak upevňovat citový vztah k dětem v každém věku.

Svou lásku dávejte najevo

Své děti máme rádi a bereme to jako naprostou samozřejmost, takže nás často ani nenapadne, že bychom jim to měli dávat nějak zvlášť najevo. Především ty nejmenší děti však potřebují projevy naší náklonnosti každý den. Jinak by z nich mohli vyrůst uzavření lidé, kteří neumí vyjadřovat své emoce. V případě dítěte, které bylo zvyklé na post jedináčka, a náhle se mu narodil bratříček nebo sestřička, je třeba věnovat upevňování vzájemného citového vztahu ještě větší pozornost. Ptáte se, jak se takový citový vztah v rámci rodiny upevňuje? V každém věku trochu jinak.   

Teenager není mimino

Miminko potřebuje hladit a chovat. Batolata potřebují naše objetí, a také se ráda chovají. Zejména když mají za sourozence miminko. Děti školního věku se často stydí říct, že se chtějí mazlit. Někteří se tomu i brání, protože už přeci nejsou žádná mimina. Nevnucujte se jim, ale když za Vámi přijdou, že je něco trápí, obejměte je a dejte jim najevo, že se Vám mohou kdykoli svěřit. V období dospívání je to ještě složitější. Váš instinkt Vám možná správně napovídá, že objímat a líbat dospívajícího syna v přítomnosti cizích osob, k upevnění Vašeho vztahu příliš nepřispěje. V tomto věku je lepší najít si nějakého společného koníčka, anebo si vyhradit chvíli, která patří jen Vám a dítěti. Nezáleží na tom, zda se jedná o jízdu na kole, procházku se psem, drink v kavárně, anebo sledování televizního seriálu. Kromě věku je dobré přihlédnout ještě ke znamení dítěte a k jeho povaze. Některé děti se opravdu rády mazlí, jiné preferují, když jim dáte lásku najevo jiným způsobem.   

 Zásada třiatřicátá: Puberta je zkouška

 Přečtěte si také: Podporujte dětské sebevědomí

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře