Zásada jedenáctá: Učte dítě zodpovědnosti

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Proč učit dítě zodpovědnosti? Když se děti naučí nést zodpovědnosti, ušetří si spoustu problémů v dospělosti. A Vy jako rodiče v nich máte parťáka, na kterého se můžete spolehnout. 

Neodhánějte děti od práce

Víte, že děti lze vychovávat k zodpovědnosti ještě předtím, než začnou chodit do školky? Chce to jen využít jejich zájmu o činnosti, které běžně vykonáváte sami v domácnosti, jako je například prostírání, sklízení nádobí ze stolu, anebo třeba sbírání ponožek ze sušáku. Ve věku kolem 18 měsíců až 2 let děti fascinuje, co všechno doma děláte. Sledují Vás, jak luxujete, vaříte a uklízíte. Chtějí u všeho asistovat a pokoušejí se Vás napodobovat. A Vy? Bojíte se, aby si děti během pomáhání neublížily, anebo něco nerozbily. Nehledě na to, že chcete mít všechno rychle hotové a dětská pomoc délku Vašeho úklidu poněkud prodlužuje. Náš tip: Svěřte dětem nějaké jednodušší, přesně vymezené úkoly, jako je například výše zmíněné prostírání stolu. Ze začátku to budou dělat s nadšením, a když je pochválíte, budou hrdi na to, že Vám pomáhají.               

Trvejte na splnění

Postupně můžete dětem přidávat další úkoly. S jejich množstvím to však nepřehánějte. Trvejte ale na tom, aby své úkoly vždy splnily, stejně jako Vy vždy odvedete svou práci. Je celkem obvyklé, že dítě prostírání nebo jiné úkoly, časem omrzí, a bude odmítat je nadále vykonávat. Pamatujte, že zde je důležitá důslednost. Zdůrazněte, že prostřít je potřeba. Každý má doma svůj úkol, za jehož splnění odpovídá. Stejně tak nedovolte starším dětem, aby vinu za to, co rozbily, svalovaly na někoho jiného. Za rozbití předmětů je netrestejte, ale učte je ihned zjednat nápravu. Příklad: Pětileté dítě rozbije vázu. Trvejte, aby asistovalo při zametání střepů a jejím slepování. Když své děti povedete k zodpovědnosti, nebudou mít v dospělosti problémy s převzetím odpovědnosti.     

Zásada dvanáctá: Prasátko nemá devět životů

Přečtěte si také: Rozumné kapesné naučí dítě hospodařit s penězi         

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře