Zásada jednatřicátá: Děti potřebují zdravou míru samostatnosti a nezávislosti

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Ke svému zdravému rozvoji děti potřebují zdravou míru samostatnosti a nezávislosti. Ta pochopitelně závisí na jejich věku. 

Více volnosti a méně napomínání  

Naše děti přicházejí na svět jako malí bezbranní tvorečkové vyžadující stálou péči, o které se velmi bojíme. Jak postupně rostou, míváme problém dopřát jim zdravou míru samostatnosti a nezávislosti. Když začneme od těch nejmenších dětí, kolem roku a půl přichází u batolat první období vzdoru. Již v tomto věku nám mohou děti dávat najevo, že si přejí dělat samostatně více věcí, než jim chceme dovolit. Například krmení. Pokud batolatům jim stále něco zakazujeme (na to nesahej, to nesmíš, to nedělej) jsou z toho rozmrzelá a mohou naschvál dělat opak. Dobrá tedy rada zní: snažte se omezit své napomínání. Dovolte batolatům, aby se sama krmila, jen vybírejte potraviny, které se snadno uklízí.

Učte děti samostatnosti  

Děti si snadno zvyknou na to, že jim se vším pomáháte, anebo to děláte za ně. Tedy je oblékáte, uklízíte po nich hračky a děláte spoustu dalších věcí, které by měly zvládnout samy. Veďte je k samostatnosti. Pomáhejte, jen když si dítě opravdu neví rady. Pětileté dítě by se mělo samo obléknout, obout, uklidit po sobě, atd.          

Touha po nezávislosti

Především v pubertě si většina dětí přeje co největší míru nezávislosti na rodičích. V tomto období totiž děti procházejí dalším obdobím vzdoru, kdy mají potřebu se vůči vlastním rodičům vymezit. Chtějí si dělat spoustu věcí po svém, jinak se oblékat, jinak jíst, jinak mluvit. Prostě všechno jinak než jejich rodiče. Dospívající děti rovněž mívají potřebu demonstrovat, že se o sebe dokážou postarat samy. Hledají si brigádu, aby měly vlastní zdroj příjmů a nebyly odkázány pouze na kapesné, které dostanou od rodičů. Ponižují je otázky typu, kam jdeš, anebo co bylo ve škole. Snažte se, aby Vaše rozhovory měly povahu kamarádského spíše hovoru, nežli výslechu. Dejte dětem najevo, že si vážíte toho, že pracují. Nedovolte však, aby to bylo na úkor jejich studijních výsledků.    

Zásada dvaatřicátá: Upevňujte citový vztah k dítěti

Přečtěte si také: Nesrovnávejte se sourozenci ani s ostatními dětmi 

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře