Zásada osmadvacátá: Děti nejvíce vychováváte tím, jak se sami chováte

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Kdosi kdysi řekl, že jeden skutek vydá za tisíc slov. Přesně o tom je naše osmadvacátá zásada. Děti nejvíce vychováváte tím, jak se sami chováte.

Pokusy stát se lepším

Začne to vlastně ještě předtím, než se dítě narodí. Jeho maminka, pokud tak neučinila doposud, se v těhotenství snaží jíst zdravě. Když dítě povyroste, rodiče se před ním snaží nepoužívat sprostá slova, anebo špatně mluvit o cizích lidech, nebo o svých příbuzných. Pravda však je, že nejsme naprogramovaní roboti, a že se nedokážeme vzorně (tedy tak, jak chceme, aby se chovaly naše děti) chovat čtyřiadvacet hodin denně.

Příklady táhnou

Jednou za čas nám ujedou nervy, něco pokazíme a hle, dítě nebo děti zrovna byly u toho. V tomto případě nezbude než přiznat svou chybu. Tomuto tématu věnujeme samostatný článek. Pokud jde o příkladné chování, samostatný článek jsme věnovali také tomu, jak je důležité, chovat se pěkně ke svým vlastním rodičům, tedy k dědečkovi a babičce dítěte.     

Stejný metr

Ve všech případech to samozřejmě nejde, ale měli bychom se snažit měřit stejným (anebo alespoň velmi podobným) metrem sobě i dětem. Jde o to, že bychom neměli své děti trestat za chyby, kterých se před nimi očividně dopouštíme také. Příklad: Pokud rozbijeme nějakou hračku (omylem na ni šlápneme), neměli bychom za dva dny potrestat dítě, když se mu stane totéž. Vztahům mezi rodiči a dětmi rovněž neprospívají ani takové banality, jako že Vy můžete jíst u televize, ale Vaše dítě nesmí. Děti to vnímají jako velkou nespravedlnost.  

Zásada devětadvacátá: Nezradíš a neprozradíš

Přečtěte si také: Jak reagovat na žalování

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře