Zásada pátá: Nechtějte po dítěti, aby dokázalo to, co jste sami nezvládli

Datum publikace: 06.02.2013

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Protože pro své děti chceme to nejlepší, záleží nám na jejich dobrých studijních výsledcích. Chceme, aby měly v životě dobrou práci a pohodlný život, tedy ještě lepší než máme my, neboť jsme své šance již dávno promarnili. Toto přání nás však neopravňuje k tomu, abychom své děti nutili studovat obory, které studovat nechtějí.  

Nechtějte doma doktora

Mnoho rodičů se domnívá, že mít doma syna lékaře, anebo dceru lékařku, je velmi praktické. Nehledě na to, že by se mohli chlubit svým sousedům a hlavně sousedkám. Víte ale, že lékař by neměl léčit svou rodinu? Další skupina roidčů zase usiluje o to, aby jejich dítě vystudovalo obor, který oni sami nezvládli. Napadlo Vás ale, že když své dítě donutíte studovat obor, který nechce, že mu můžete pokazit celý život? Volbu povolání raději nechte na svých dětech. Když jim nedovolíte vystudovat obor jejich snů, třebaže jste to mysleli dobře, pravděpodobně Vám to nikdy neodpustí.

Dítě nenuťte

Že se Vašemu dítěti vůbec nechce studovat? Otevřeně si s ním promluvte o možnostech, které absolvování vysoké školy přináší. Jestliže ho nepřesvědčíte, nedramatizujte situaci. Mnoho středoškoláků se po roce (nebo po delší době) práce vrací zpátky do školy. Některé zkušenosti jsou nepřenosné. Pokud se tak nestane, vězte, že vysokoškolský diplom není zárukou životního úspěchu. Důležité je, aby Vaše dítě bylo zdravé a spokojené.        

Zásada šestá: Nebojte se přiznat svou chybu

Přečtěte si také: Rodičovská autorita a její správná míra

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře