Užívejte si každou chvilku a povzneste se nad nepořádek

Datum publikace: 03.05.2015

Kategorie: Vztahy | Jak být dobrým rodičem

Je pozoruhodné, jak velký nepořádek dokážou děti udělat během malé chvilky. Pokud si však chcete čas strávený s nimi opravdu užít, povzneste se nad běžný nepořádek, který k dětem patří. Uklízejte až najednou a veďte děti k tomu, aby Vám pomáhaly.     

Nežijeme proto, abychom uklízeli

Oblíbenou zábavou batolat je krámování. Během chvilky, nejlépe deset minut před tím, než u dveří zazvoní návštěva, se octne vybavení všech zásuvek, do kterých dosáhnou, na zemi. Boty, utěrky, autíčka, misky, to vše pokrývá podlahu od kuchyňské linky, přes jídelnu, až po pohovku před televizní obrazovkou. Pokud budete tyto předměty stále uklízet, v průměru tak desetkrát denně, tak se mentálně vyčerpáte. (Ono bohatě stačí, když sbíráte ponožky po svém partnerovi.) Mnohem lepší je, když pak vše uklidíte najednou. A pořídíte si klipsny na zásuvky, abyste do nich dětem zamezili přístup. Přece jen nežijeme proto, abychom uklízeli, ale abychom si užili čas s našimi blízkými – především s dětmi.             

Zapojte malé nepořádníky 

Přestože dětem v batolecím věku uklízení ještě příliš nejde (jakmile dítě uklidí hračky zpátky do krabice, hned je zase vysype), veďte je odmala k tomu, že to, co vykrámují, si musí také uklidit. Od jistého věku (záleží na vyspělosti dítěte, ale přibližně od tří a půl až čtyř let) si dětičky samy rozmyslí, kolik hraček a dalších věcí vytahají. U dětí předškolního věku nekompromisně trvejte na tom, aby nepořádek po sobě uklízely. Pokud nebudete důsledné (nepořádek po zemi vadí hlavně pečlivým maminkám, tatínkům už méně), Vaše role rodinné uklízečky Vás nemine.

Náš tip: staňte se součástí mamaste.cz.

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Čtěte na Rodičům

Komentáře