Zásada sedmatřicátá: Rodič je učitel, za kterého nelze suplovat

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Především mladší děti by měly každý den strávit alespoň část dne se svými rodiči. Rodičovskou roli nelze suplovat. Mámu a tátu nenahradí ani ta nejlepší babička, ani ta nejlépe zaplacená chůva.   

Životní standard versus volný čas

Role rodiče není ani v dnešní době snadná. Mnoho rodičů řeší problém, jak zajistit své rodině slušný životní standard, a zároveň věnovat dostatek času dětem. A protože jim na slušném životním standardu záleží (nehledě na to, že ve skupinách s nízkými příjmy často není na výběr), míra času věnovaná dětem se ztenčuje. Děti pak tráví většinu času buďto ve společnosti pouze jednoho z rodičů, nejčastěji maminky, anebo chůvy prarodičů a dalších. Je však třeba si uvědomit, že životní standard se neposuzuje pouze podle materiálních hodnot, ale také podle množství volného času, které rodiče mají a mohou z něho část věnovat dětem. Pokud děti tráví se svými rodiči minimum času, nevytvoří si k nim zdravý vztah. Velmi nebezpečné je, když si dítě příliš zvykne na prarodiče. Jejich ztrátu, která je často zasáhne ještě v dětství, pak nesou jako velké trauma.          

Neživí hranatí přátelé

Samostatnou kapitolu pak představují tzv. neživí hranatí přátelé. Ano, máme na mysli počítač, televizi a spol. Po práci často rodičům chybí mentální energie na to, aby se věnovali svým dětem. Vlastně nemusí být ani po práci. Posadit dítě před televizi a dělat si v klidu své věci je velmi pohodlné. Příliš mnoho času stráveného před obrazovkami se Vám však může časem vymstít a přinést mnoho výchovných problémů. Podle psychologů by dítě nemělo trávit ve společnosti televize více než dvě hodiny denně. Výběr pořadů, které sledují děti předškolního a mladšího školního věku, by měli rodiče kontrolovat, přestože dnes už žádné filmy s hvězdičkou neexistují.    

Zásada osmatřicátá: Důvěřujte svému instinktu

Přečtěte si také: Dětské záchvaty vzteku

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře