Zásada šestatřicátá: Neobětujte se a nikdy nevyčítejte

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

Milé maminky, tato zásada je určena především Vám. Přestože své děti nadevše milujete a chcete jim věnovat maximum času, nechte si bez výčitek i pár hodin času pro sebe. 

Rozumná míra obětování

Především maminky mají tendenci podřídit celý svůj život svým dětem. Je zcela v pořádku milovat své děti, pečovat o ně, trávit s nimi mnoho času a snažit se jim dát to nejlepší. Zejména miminka potřebují nepřetržitou péči. Je však třeba mít na zřeteli, že s tím, jak děti rostou, své rodiče čím dál méně potřebují. A jednoho dne vylétnou z hnízda. Maminky, které se zcela nevzdají svých koníčků a pracovního života zvládají toto období mnohem snáze. Nemají pocit, že se obětovaly pro rodinu, a pak místo vděku zůstaly opuštěné. Nemají potřebu vznášet výčitky vůči svým odrostlým dětem a partnerovi. Výčitky, které vzbuzují pocit viny a způsobují, že se Vám ostatní podvědomě vyhýbají.         

Maminky na rodičovské

Dobrá rada především pro maminky na rodičovské tedy zní: věnujte se svým dětem, ale nechávejte si alespoň část času pro sebe, který vyhradíte cvičení, abyste se cítila přitažlivá a fit, oprašování jazykových znalostí, abyste neměla problém vrátit se zpět do pracovního života, atp. Nehledě na to, že trávit 100% času s dětmi není zdravé ani pro děti. (Druhý nežádoucí extrém představují matky, které své děti z větší části svěří chůvám nebo prarodičům.) Není nic špatného na tom, přiznat si, že si od sebe vzájemně potřebujete odpočinout. Jako prevence ponorkové nemoci často stačí i hodinka denně, na kterou opustíte domov, a svěříte děti třeba tatínkovi.                      

Zásada sedmatřicátá: Rodič je učitel, za kterého nelze suplovat

Přečtěte si také: Agresivní chování u dětí

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře