Zásada třináctá: Nenuťte děti do jídla

Datum publikace: 10.06.2011

Kategorie: Jak být dobrým rodičem

U dětí je celkem běžné, že občas mají hladové období, a občas nemají na jídlo ani pomyšlení. V tomto případě bychom je však neměli do jídla nutit.

Děti nenuťte, zkuste finty

Možná se Vám ještě dnes obrací žaludek při vzpomínce na studenou koprovku ze školní družiny. Možná nemůžete své mamince zapomenout, jak Vám nedovolila sníst výborné jahodové knedlíky, protože jste předtím odmítli sníst cibulovou polévku. Jestliže nechcete, aby měly Vaše děti podobné vzpomínky, nenuťte je do jídla. Zbytečně byste jim tak zprotivili zdravé věci na celý život. Mnohem účinnější je, počkat, až bude mít dítě hlad. Náš tip: Pokud dokončujete večeři a dítě Vám sděluje, že tohle jíst nebude, odpovězte, že nevadí. Dejte se sami do jídla, jeho talířek nechte prázdný a snažte se mu nenápadně udělat chutě. Jestliže dítě trpí nechutenstvím delší dobu, svěřte se pediatrovi. Mohou to mít na svědomí zdravotní obtíže jako je například zvětšená nosní mandle.    

Děti a sladkosti

Dětem neupírejte sladkosti. V dnešním světě televizních reklam je před nimi stejně neutajíte. Samozřejmě, že sladkosti by měly děti dostávat pouze v rozumné míře. Pokud však patří čokoláda a sušenky mezi zakázané ovoce, děti se mohou těchto pochutin v budoucnu tajně přejídat. Náš tip: Ze sladkostí se snažte vybírat opravdu ti kvalitní. Zaveďte režim, že je budou dostávat pouze po obědě, anebo v jinou dobu, nikoli však místo jídla. Mnoho rodičů si stěžuje, že jejich děti odmítají jíst ovoce. Když Vaše dítě do 3 let neochutná přeslazené pamlsky, vůbec nic se nestane a je větší šance, že ovoce bude mít u něho větší úspěch.           

Zásada čtrnáctá: Naučte dítě říkat ne 

Přečtěte si také: Prevence sexuálního zneužívání dětí

Tagy: jak být dobrým rodičem

Článek je vydán v rámci seriálu: Jak být dobrým rodičem

Komentáře