Zdravá výživa dospívajícího dítěte

Datum publikace: 22.05.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

Přestože je Vaše dítě velké a složení jeho stravy již nemůžete ovlivnit tolik, jako když bylo v batolecím věku, měli byste na jeho jídelníček alespoň občas dohlédnout a nenásilně jej vést k tomu, aby se zdravě stravovalo.     

Svéhlaví teenageři

V období dospívání se zvyšuje potřeba bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Rodiče dospívajících dětí se proto snaží, aby strava jejich dětí obsahovala dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a dalších kvalitních potravin. Bohužel často bez úspěchu. Nejeden teenager chápe poučování o zdravé výživě jako šikanu a dopouští se chyb, které se mohou nepříznivě projevit na jeho zdraví. Druhý extrém představují teenageři, především dospívající dívky, které se snaží jíst přehnaně zdravě. Přejí si být štíhlé jako známé herečky nebo modelky a preferují výrobky s označením light. Dietní potraviny by však měly být součástí jídelníčku pouze dospívajících, kteří trpí nadváhou.        

Nesprávné rozložení stravy  

Velmi rozšířenou chybou, které se dopouští přibližně polovina teenagerů, je vynechávání snídaně. Tyto dospívající děti obvykle začínají svůj den pozdním obědem, v lepším případě svačinou před polednem. Nesprávné rozložení stravování mívá za následek sníženou koncentraci ve škole spojenou s únavou, a doplňování chybějící energie v druhé části dne, což může vést k obezitě. Přestože školní jídelny a menzy rozšířily svůj sortiment stravování, mnoho dětí dává přednost lahůdkám rychlého občerstvení, které jim nedají všechny potřebné živiny. Teenagerům pak chybí například vápník, který je důležitý pro správný růst kostí. Pokud tento deficit navíc snižují nadměrným pitím především koly s vysokým obsahem fosforu, může docházet k odvápňování kostí a ke stomatologickým problémům.

Jak na teenagery

Násilným přesvědčováním ničeho nedosáhnete. Nejlepší je, když půjdete sami dětem příkladem. Pokud to není možné v týdnu, alespoň o víkendu připravujte společné zdravé snídaně, které si společně vychutnáte. Náš tip: Zaveďte s dětmi rituál rodinného vaření, stačí, když jej budete provádět jednou týdně. Připravte si s dětmi nějaké chutné a zdravé jídlo, například zeleninu s kuskusem, brokolici se sýrem, kuřecí prsa s rýží. Nemusíte samozřejmě zůstávat pouze u osvědčených receptů, ale můžete se inspirovat třeba thajskou, japonskou, anebo jinou kuchyní.

Vzorový jídelníček               

A na závěr jsme pro Vás připravili vzorový jídelníček pro dospívající dívky a chlapce.

Snídaně: jogurt s celozrnným pečivem

Svačina: obložený chléb, ovocný džus

Oběd: polévka, kuře s těstovinami

Svačina: mléčná rýže, jablko

Večeře: grilovaná ryba, balkánský salát 

Přečtěte si také:

Navštivte také: Těhotenství, Miminko

Tagy: výživa v dospívání

Komentáře