S jakým jídlem by měli začínat nejmenší?

Datum publikace: 21.03.2012

Kategorie: Miminko | Zdraví a výživa

Příkrmy jsou jednou z nejčastějších otázek maminek kojenců. Kdy s nimi nejlépe začít? A jaké by měly být? Jsou lepší kupované nebo připravované doma a jak moc může ovlivnit zdraví děťátka, když jsou nebo nejsou BIO?

Rozhodně není kam spěchat. Pravý čas pro zavádění příkrmů plně kojeného dítěte je ten, kdy sama cítíte, že je na nový druh stravy připravené. Zajímá ho co je na vašem talíři, mateřské mléko už mu nestačí, bývá brzy po něm hladové a nespokojené. Obyčejně to bývá okolo ukončeného šestého měsíce jeho věku. U dětí na umělém mléce někdy i o dva měsíce dříve.

„Prvním příkrmem by měla být zelenina, ale vždy jen jeden druh. Pro začátek doporučuji mrkev a pak třeba brambory, protože jsou nasládlé. A později brokolici, cuketu, kapustu, hrášek, dýni, špenát apod. Tím, že jednotlivé druhy zeleniny budete zavádět s odstupem tří až čtyř dnů, poznáte, zda dítě není na některý z nich alergické. Pečlivě proto sledujte zažívání a stolici,“ konstatovala Petra Krobotová z poradny feedo.cz pro rodiče dětí do tří let věku a dodala: „Zeleninu, kterou miminko toleruje, už pak můžete libovolně kombinovat.“ Možná si teď říkáte, že ovoce by bylo lepší, je přece sladší a dětem více zachutná. „No právě,“ říká poradkyně, „pokud zvolíte jako první příkrm ovoce, nemusí dítěti potom zelenina a další méně sladké potraviny už chutnat.“

Doma připravené nebo z obchodu?
Většina miminek nemá v době, kdy budete začínat s příkrmy, ještě tolik zoubků, aby dokázala stravu dobře rozmělnit. Proto je nutné příkrmy podávat nastrouhané nebo rozmačkané. Zpočátku stačí jen velmi malé množství, třeba jen několik lžiček. Nová strava je pro kojence velkou zátěží a jeho organismus se s ní musí vyrovnat. Stejně později postupujte i s ovocem. Začněte nejlépe banánovým a jablečným pyré, pak pomalu přidávejte hrušku, meruňky, švestky a další ovoce. Příkrmy můžete samozřejmě připravovat doma, ale určitě je pohodlnější využívat hotové kojenecké výživy ve skleničkách. „U těchto přípravků totiž máte jistotu, že jsou v pořádku z hlediska obsahu dusičnanů a jiných cizorodých látek. Potraviny pro kojence totiž podléhají velmi přísným národním i evropským normám. U běžně kupované zeleniny si ale jisti být nikdy nemůžete,“ uvedla Petra Krobotová. Řešením by určitě mohlo být kupovat zeleninu v BIO kvalitě, ale je dost drahá. Hotové BIO příkrmy vyjdou levněji, ale samozřejmě i ony se pohybují ve vyšší cenové hladině než běžné výrobky. Přesto řada odborníků doporučuje našim nejmenším podávat právě BIO výrobky. Jejich radou se v loňském roce řídila podle údajů feedo.cz téměř čtvrtina maminek, které příkrmy nakupovaly.
 
BIO přináší nejmenším více zdraví
Při výrobě zeleninové dětské výživy v BIO kvalitě nejsou používána chemická hnojiva ani pesticidy, zato jsou chutnější a obsahují více vitaminů. A podobné je to s kašemi či příkrmy, v nichž je maso, s nímž začnete později. „Mléko je získáváno od krav, které jsou více než dvě stě dní v roce na chemicky neošetřovaných pastvinách. Díky tomu je bohatší na živiny a minerální látky. Zvířata, z nichž je získáváno maso, nesmí být očkována a přísně zakázány jsou i veškeré hormonální přípravky. Navíc jsou krmena pouze vybranými BIO krmivy. BIO potraviny nejsou ošetřeny ionizujícím zářením a technologický postup výroby je maximálně šetrný, aby bylo zachováno co nejvíce cenných látek,“ vysvětlila specialistka z poradny feedo.cz. Na otázku, zda děti, které od narození jedly BIO příkrmy, jsou pak méně nemocné, nelze odpovědět jinak než ano. Hrozí jim menší riziko alergie, protože v rozhodujícím věku se všem chemickým alergenům vyhýbaly. Jejich organismus je čistší, neusazují se v něm dlouhodobě některé látky, které ovlivňují zdraví kvalitu života každého člověka. Podle Petry Krobotové by však bylo ideální, abychom se v BIO kvalitě stravovali celý život.

www.feedo.cz

 

Tagy: s jakým jídlem by měli začínat nejmenší?

Komentáře