Jak si jednoduše připravit lahodnou dýňovou polévku

Báječná dýňová polévka

Datum publikace: 03.09.2015

Kategorie: Novinky na trhu | Zdravá výživa | Zdraví

Dýně je dnes znovu objevená zelenina, kterou naše babičky rády zavařovaly jako kompot, vyráběli z ní džus a také polévku. A právě takovou zdravou a chutnou polévku si dnes připravíme.

Ingredience:
Dýně – nejlepší je Hokaido, ale můžete použít i jiný druh
Česnek – nejlépe čerstvý český
Lžíci oleje – používám slunečnicový
Muškátový oříšek
Sůl
Kysaná smetana - na ozdobu
Krutony nebo smažený hrášek
Ano, tyto ingredience skutečně na přípravu stačí.

Nejlepší pro přípravu dýňové polévky je dýně Hokaido

Postup:
Na lžíci oleje osmahneme prolisovaný česnek a za občasného míchání necháme uvolnit silice (po kuchyni se krásně rozvoní). Mezitím si oloupeme dýni, vyndáme střed se semeny a dužinu nakrájíme na kostičky.
Nakrájenou dýni přidáme k česneku, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek – s ním šetřete, pokud jej dáte hodně, bude pokrm štiplavý, jako kdybyste použili zázvor. Přiklopíme pokličkou a necháme podusit. Dýně si pustí vodu sama a tak není potřeba ji přidávat.

Dýně krásně pustí vodu a proto není třeba ji přidávat

Asi po 20 min. je dýně měkká, příp. rozvařená, což vůbec nevadí, protože polévku budeme mixovat. Po rozmixování je polévka natolik krémová, že ji nemusíte nijak zahušťovat.
Před podáváním navrch dejte lžíci kysané smetany. Přidat můžete i krutony nebo smažený hrášek.

Skvělým pomocníkem pro přípravu pokrmů je multifunkčního vařiče COOK@HOME značky Russell Hobbs

A než si začnete pochutnávat, přečtěte si, proč je dýně tak ceněná? Obsahuje z 90 % vodu a důležité minerální látky - železo, hořčík, draslík, sodík. Dále obsahuje alfa a beta karoten, který jí dodává krásnou oranžovou barvu. Proč byste se tedy měli dopovat umělými potravinovými doplňky, když stačí jíst správné potraviny?

A takto vypadá finále - dýňová polévka, můžete přidat např. krutonky

Můj Tip:
Polévku jsem uvařila pomocí multifunkčního vařiče COOK@HOME značky Russell Hobbs, na který nedám dopustit. Už proto, že hrnec má objem 5 l, při vaření se nic nepřipálí ani nepřichytí (má nepřilnavý povrch) a tak u vaření nemusím neustále stát a míchat. Další obrovskou výhodou je, že umí i péct maso, chléb a koláče, dále má program na nadýchanou rýži, kaši a rizoto, vaření v páře a také příprava domácích jogurtů … prostě univerzální pomocník, který může usnadnit vaření i vám.
Na co nesmím zapomenout je možnost odloženého startu a funkce udržování teploty, takže si můžete jídlo do hrnce připravit, nastavit čas a když přijdete z práce nebo procházky, máte jídlo hotové. Není to krásná představa? Není, to je totiž skutečnost.
 

Tagy: multifunkční vařič COOK@HOME | recept na dýňovou polévku | Russel Hobbs

Čtěte na Rodičům

Komentáře