Zázvor a jeho účinky

Datum publikace: 20.04.2012

Kategorie: Zdraví a výživa

Zázvor je v gastronomii velmi oblíbený pro svou výraznou chuť. Díky blahodárným účinkům na lidské zdraví se zázvor hojně používá také v lidovém léčitelství.

Zázvor a jeho účinky
Zázvor je charakteristický svou výraznou chutí s nádechem exotiky. Zázvor obsahuje celkem 640 chemických látek, především esenciálních olejů. S oblibou se používá k dochucování celé řady (zejména orientálních) pokrmů. V gastronomii se často kombinuje s česnekem, neboť činí česnek lépe stravitelným. Zázvor usnadňuje trávení a je přírodním lékem proti nevolnosti a nechutenství. Pokud žena trpí těhotenskými nevolnostmi, doporučuje se nastrouhat kousek zázvoru, půlku jablka, obojí promíchat a sníst. Konzumace zázvoru je účinnou prevencí nejen proti běžným neduhům (nachlazení, pocit chladu, bolest hlavy, anebo chřipka), ale také pomáhá zpomalovat účinky některých druhů rakoviny. Za zmínku rovněž stojí jeho afrodiziální a uvolňující účinky. Oddenek zázvoru je proto oblíbenou esencí, která se přidává do aromatických a masážních olejů.        

Zázvorová limonáda a zázvorový čaj
Zázvorová limonáda je zdravou alternativou limonád s obsahem syntetických barviv. Nejzdravější limonádu si však připravíte doma sami. Uřízněte 1,5 cm až 2cm velký kousek zázvoru, oloupejte ho a nastrouhejte. Nastrouhaný zázvor přelijte litrem vroucí vody. Tekutinu nechte vychladnout, poté dochuťte citrónem a třtinovým cukrem. Pokud jste nachlazení, můžete si připravit zázvorový čaj, a to následovně. K nastrouhanému zázvoru přidáte kus celé skořice, koření přelijete vroucí vodou. Asi po 3 minutách horký čaj dochutíte medem a citrónem.

Tagy: zázvor a jeho účinky

Komentáře