38. týden těhotenství

Datum publikace: 13.03.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(10. lunární měsíc)

Ve 38. týdnu těhotenství je neklidná snad každá maminka. Porodit můžete totiž každým dnem. Z porodnického hlediska je děťátko od 38. týdne těhotenství donošené. Předtím by se jednalo o předčasný porod.  

Jak se vede mamince
V 38. týdnu těhotenství se tělo stále připravuje na porod. Vždyť miminko je už donošené. Poslední dny před porodem se zdají být nekonečně dlouhé. Zkrátit si je můžete sledováním romantických filmů nebo četbou o péči o miminko.

Mlezivo
Mlezivo, které se Vám tvoří v prsech již delší dobu, může ve 38. týdnu těhotenství dokonce prosakovat skrze podprsenku. Kupte si v drogerii vložky do podprsenky. Budou se Vám hodit také při kojení.

Ideální poloha pro porod
Miminko je již od 9. lunárního měsíce tak velké, že se v děložní dutině nemůže volně pohybovat, a proto se ustálí v určité poloze. Pro porod je ideální poloha hlavičkou dolů, kterou zaujímá většina miminek.

Ostatní polohy
Také opačná poloha, se zadečkem umístěným ve spodní části dělohy, je pro porod příznivá. Pokud však miminko leží napříč, lékař se ho bude snažit převést do jiné polohy.       

Doklady do porodnice
Kromě věcí osobní potřeby si na cestu do porodnice připravte následující doklady: občanský průkaz, průkazku zdravotní pojišťovny (miminko je automaticky pojištěno u téže pojišťovny jako jeho maminka), těhotenskou průkazku (tu si v porodnici nechají), doklad o společné dohodě o jménu a příjmení dítěte (pokud ho nemáte, nic se neděje, vyplníte na místě, v nejhorším Vám personál vynadá), oddací list (případně doklad o rozvodu). Neprovdané maminky navíc potřebují prohlášení otce o souhlasu se zápisem do matriky.  

Přečtěte si také: 39. týden těhotenství, 40. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu 

 Foto: Thetylers.us

Tagy: 38. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře