2. týden těhotenství

Datum publikace: 07.05.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(1. lunární měsíc)

Ani ve 2. týdnu těhotenství ještě netušíte, že se právě z tohoto vajíčka stane zárodek Vašeho budoucího miminka.

Oplodnění vajíčka
Ani ve druhém týdnu Vašeho těhotenství ještě nevíte, že se nedostaví očekávaná menstruace. Na přelomu 2. a 3. týdne těhotenství (mezi 12. a 21. dnem menstruačního cyklu) dojde ve vejcovodu k oplodnění vajíčka. Spojením vajíčka se spermií vznikne tzv. zygota. Zygota se 24 hodin po spojení začne dělit na více buněk. Buňky pak putují z vejcovodu do dělohy. Tato cesta jim trvá 3 až 4 dny.

Jak vznikne embryo
Během cesty z vejcovodu do dělohy se jednobuněčná zygota přemění na shluk buněk. Týden po oplodnění se ze shluku buněk vytvoří blastocysta, která se skládá z dutiny vyplněné tekutinou, vnitřních buněk a vnějšího obalu. Z vnitřních buněk později (ve 4. týdnu těhotenství) vznikne embryo a z obalu placenta. Předtím se blastocysta uhnízdí v děložní sliznici. Děložní sliznice přes blastocystu přeroste a vyživuje ji po dobu 2-4 týdnů, dokud tuto funkci nepřevezme placenta.            

Hormony a těhotenský test
A co se děje dál? Obal blastocysty začne produkovat těhotenský hormon choriogonadotropin známý pod zkratkou HCG, který blokuje uvolňování vajíček z vaječníků a vyvolává zvýšenou produkci estrogenu a progesteronu. Tyto hormony udržují vysokou děložní sliznici  a podporují růst placenty. Vysoká hladina hormonu HCG je z těla vylučována močí. Na detekci hladiny HCG v moči jsou založeny těhotenské testy. Těhotenský test má však smysl absolvovat nejdříve na konci 4. týdne těhotenství.

Praktické tipy
S těhotenským testem doporučujeme počkat až na 5. týden těhotenství. Dříve nejsou jeho výsledky příliš spolehlivé. Pokud se Vám nedačí otěhotnět, zvyšte příjem tučných mléčných výrobků a při milování dbejte na volbu vhodné polohy. Pro otěhotnění je nejvíce příznivá misionářská poloha, dále z boku a zezadu.

Plánované těhotenství a doplňky stravy
Jestliže plánujete těhotenství a Vaše strava není příliš vyvážená, kupte si vitamíny pro 1. trimestr těhotenství. Během užívání nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku.  Například přemíra vitamínu A může způsobit deformace a vady plodu. Toto nebezpeční Vám nehrozí při konzumaci potravin s vitamínem A, ale pouze při přehnané konzumaci potravinových doplňků. Vady plodu může způsobit také nedostatek vitamínů a minerálních látek, a to především nedostatek kyseliny listové nebo jódu.        

Přečtěte si také: 3. týden těhotenství, 4. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jméno pro miminko: Vybíráte jméno pro chlapečka?

Tagy: 2. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře