4. týden těhotenství

Datum publikace: 04.05.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(1. lunární měsíc)

Ani ve 4. týdnu těhotenství nemívá většina maminek nejmenší tušení, že uvnitř jejich těla začal vznikat nový život.

Co se děje s maminkou
Ve 4. týdnu těhotenství většina maminek nemá ani tušení, že v jejich organismu došlo k velké změně. Některé z nich však mohou již v tomto týdnu pociťovat nadměrnou únavu a s tím související vyšší potřebu spánku, zvýšenou citlivost prsů, případně občasnou nevolnost. Tyto počáteční těhotenské příznaky se velmi podobají příznakům premenstruačního syndromu, a proto se jim většinou ženy nevěnují žádnou zvláštní pozornost. 

Z vajíčka se stává embryo
A co se děje uvnitř? Z vajíčka se stává embryo, kterému se postupně vyvíjejí jeho vlastní tělesné orgány, a začíná mu fungovat krevní oběh. Embryo je vyživováno placentou, která mimo jiné zajišťuje výměnu dýchacích plynů a zneškodňuje jeho metabolické odpady. U budoucího miminka lze již ve 4. týdnu těhotenství rozeznat hlavu, kostrč a zárodky končetin, a dokonce i náznaky vnitřního ucha, oka a jazyka. Malý tvoreček měří kolem 1 mm a váží kolem 1 g.  

Jak vypočítat termín porodu
Jakmile zjistíte, že jste v jiném stavu, jistě Vás bude zajímat termín porodu. Tento důležitý údaj vypočítáte na základě data Vaší poslední menstruace, a to tak, že k tomuto datu přičtete 266 dnů. Tímto způsobem vypočte termín porodu také Váš gynekolog a zanese ho do Vaší těhotenské průkazky.

Termín porodu má orientační charakter
Termín porodu berte pouze jako orientační datum. Většina miminek totiž přijde na svět o několik dnů až týdnů dříve nebo později. Porod o 2 týdny dříve (ve 38. týdnu), nebo o 2 týdny později (ve 42. týdnu), je zcela obvyklý a podle lékařů v toleranci.           

Praktické tipy
Pokud se snažíte o početí a v tomto období pociťujete zvýšenou potřebu spánku, únavě se nebraňte a odpočívejte, kdykoli je to možné. Právě v prvních týdnech těhotenství hrozí nejvyšší riziko spontánního potratu. Dostatek odpočinku a vyhýbání se stresu patří mezi důležité předpoklady, jak toto riziko minimalizovat.    

Přečtěte si také: 5. týden těhotenství, 6. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Tagy: 4. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře