Chcete zabavit své děti? Naučte je zahradničit.

Datum publikace: 16.03.2011

Kategorie: Hry a volný čas

Víte, že péče o zahrádku a pěstování zeleniny může být pro malé předškoláky a školáky, ale i pro starší batolata zábavná hra? Naučte své děti zahradničit!  

Zahradničení jako zábavná hra

Všichni rodiče se shodnou na tom, že pobyt na čerstvém vzduchu dětem svědčí. A když si jejich děti hrají na přilehlé zahradě, jsou rodiče mnohem klidnější, než když dovádějí mimo dohled. Děti však mohou trávit čas i v jiných částech zahrady než v koutku mezi zahradním domečkem a pískovištěm se skluzavkou. Vezměte své děti do skleníku či na záhony a naučte je pěstovat rostliny. Uvidíte, jak je to bude bavit. Aby je práce více těšila, pořiďte jim vlastní zahradnické nářadí, se kterým se dětským ručičkám bude dobře pracovat. Stačí lopatka, hrabičky, motyčka a hlavně lehká konévka na zalévání, která bude děti zajímat ze všeho nejvíce. Tato investice není nijak finančně náročná. Těm nejmenším dětem bohatě postačí, když si vezmou svou plastovou lopatku, kterou mají na písek. S kovovým nářadím by si mohly ublížit.

Než se vypravíte na zahradu

Než se vypravíte na zahradu, objasněte dítěti fungování koloběhu přírody. Dvouletému až tříletému dítěti postačí, když mu vysvětlíte, že ze semínka, které zasadíte a zalijete, můžete vypěstovat rostlinku, na které porostou třeba rajčátka. Pětiletému nebo šestiletému dítěti můžete podat více informací. Ukažte dětem obrázkovou knihu nebo časopis o zahradě a pěstování a zeptejte se jich, co mají rády, a co by si chtěly vypěstovat. Pro děti jsou nejvíce zajímavé užitkové rostliny, jejichž části mohou zkonzumovat. Mnoho dětí ocení i okrasné rostliny. Pak se vypravte do zahradnictví a semínka či sazenice nakupte společně.   

Variace pro byt či dům bez zahrady

Na dětské zahraničení nepotřebujete velkou zahradu. Variaci pro byt či dům bez zahrady představuje balkónová zahrádka. Stačí jen koupit pěkné květináče, ale i docela obyčejné truhlíky, naplnit je substrátem a zábava může začít. Děti milují pohádkové příběhy. Jejich zahradničení jim můžete zpestřit tím, že společně vyrobíte malý dřevěný domeček, ve kterém budou bydlet třeba dva skřítkové zahradníčkové.        

Přínosy dětského zahradničení  

Hlavním přínosem je, že děti získají hezký vztah k rostlinám, a tedy i k přírodě. Kromě toho budou hrdi na své pěstitelské úspěchy. Jestliže Vaše děti odmítají jíst zeleninu a ovoce, představuje právě zahradničení jednu z cest, jak tento nešvar napravit. Pokud si jahůdky, rajčátka a papriky samy vypěstují, jistě je budou chtít také ochutnat.  

Tagy: děti a zahrada

Komentáře