Cvičení v těhotenství lze jen doporučit

Datum publikace: 01.02.2012

Kategorie: Zdraví v těhotenství

Těhotná žena sice potřebuje hodně odpočívat a celkově se šetřit, ale to vůbec neznamená, že nesmí cvičit. Naopak. Cvičení v těhotenství pomáhá zmírnit celou řadu těhotenských obtíží.  

Blahodárné cvičení
Cvičení v těhotenství zabraňuje tomu, abychom během několika měsíců ztratily formu, a také pomáhá zmírňovat nejčastější těhotenské neduhy, jako jsou bolesti zad, otoky, nadýmání a zácpa. Nehledě na to, že žena, která pravidelně cvičí, obvykle lépe zvládá také porodní bolesti.    

V posilovně pozor
Ovšem ne všechny pohybové aktivity jsou v těhotenství vhodné. Kupříkladu posilování břišních svalů by měly ženy v prvním trimestru zcela vynechat. Bezpečné posilování v těhotenství dále předpokládá, že nebude zvedat zátěže vyšší než 10kg. Lékaři dále varují před cviky, při kterých se zatajuje dech, neboť může dojít k omezení průtoku krve v děloze.   

Vhodné pohybové aktivity
Naproti tomu ideální pohybovou aktivitu představuje plavání a aqua aerobik. Ve vodě rovnoměrně zatěžujete všechny svaly a klouby. Vhodnou pohybovou aktivitu představuje také chůže, jogging, jóga nebo kalanetika. Při jízdě na kole a na koni hrozí riziko pádu, které může mít neodvratitelné následky. 

Cvičení pro zdravé ženy
Cvičení v těhotenství lze doporučit pouze za předpokladu bezproblémového těhotenství, které není rizikové.      

Přečtěte si také

Tagy: cvičení v těhotenství

Komentáře