Děti bez chemie

Datum publikace: 06.06.2011

Kategorie: Novinky na trhu | Miminko | Batole | Zdraví a výživa | Kosmetika pro děti

Napadlo vás někdy, co vše se vyrábí uměle, jaké obsahují předměty denní potřeby chemické (tělu cizí) látky a jak nás to všechny ovlivňuje? A co teprve naše děti? A umíme si vlastně představit, jak žily generace před námi?

A umíme si vlastně představit, jak žily generace před námi? Bez jednorázových plen, pracích prášků, kojenecké stravy ve skleničkách a s podomácku vyráběnými mastičkami z bylinek… Zní to až neuvěřitelně v době, kdy se málokdo z nás napije vody z kohoutku a v době epidemií upřednostňujeme uměle vyráběné vitamíny před ovocem a zeleninou. Ale jde to i jinak…Nevěříte?

Moderní látkové pleny – inspirace tradicí šitá na míru dnešnímu životnímu stylu

Látkové pleny jsou šetrné jak k Vašemu dítěti, tak k Vaší peněžence a také k životnímu prostředí. Jsou pohodlné pro užívání - perou se v pračce, suší na sluníčku nebo v sušičce a nežehlí se. Jsou zdravější než jednorázové, které obsahují chemické látky, např. polyakryláty, polypropylen a polyetylen. Zdravotní dopad látkových a jednorázových plenek lze velmi těžko srovnávat, neboť na plenkách na jedno použití vyrostla dosud pouze jedna generace. Přesto existují studie upozorňující na potenciální ohrožení zdraví v souvislosti s dlouhodobým užíváním jednorázových plen. V těchto studiích se lze mimo jiné dočíst o možném vlivu papírových plen na snižování množství spermatu u mužů. Vědci zjistili, že jednorázové papírové pleny zabraňují normálnímu ochlazování šourku, což u chlapečků může v dospělosti vést nejen k výše zmíněné snížené produkci spermatu, ale může stát také za vznikem rakoviny varlat. K přehřívání pohlavních orgánů dochází samozřejmě i u dívek, kde může vést ke gynekologickým zánětům a zarůstání poševního vchodu. Dítě odrostlé na látkových plenách také nevyprodukuje za průměrný dvouletý cyklus používání plenek až 1 tunu odpadu, která se pak rozkládá na skládkách desítky a až stovky let.

  

Pravda, na začátku je to trochu složitější – musíte si vybrat materiál, střih, druh zapínání a vymyslet optimální výbavu, (ale když se trochu rozhlédnete, určitě narazíte na odborníky, kteří rádi poradí – např. na www.plinky.cz). Musíte si pořídit (nebo vyčlenit) jeden kyblík nejlépe s víkem na špinavé plenky a jednou za dva dny zapnout pračku - k neckám a valše už se vracet nemusíme :o).

Prát a čistit v souladu s přírodou

Pokud použijeme běžné prací prostředky, které mohou obsahovat fosfáty nebo zeolity, tenzidy, balastní plnidla, parfémy, barviva apod., zůstane prádlo po vymáchání a usušení díky zbytkům pracího prášku tak tvrdé, že je nutné nakonec přidat aviváž, další chemickou látku, která prádlo zjemní. Výsledkem je sice voňavé prádlo (někdy až nepřirozeně pronikavě), ale se zbytkem chemikálií, které jsou v kontaktu s naší pokožkou po celých 24 hodin. Ve chvíli, kdy se děťátko zpotí, nedostatečně utře po mytí a koupeli, namočí, počůrá apod., přicházejí všechny výše uvedené chemické látky do styku s pokožkou a jejím prostřednictvím pak s celým tělem. Výsledkem pak mohou být různá kožní onemocnění, což jsou zpravidla první (viditelné) známky nesprávného vlivu chemie na nás (uprostřed naší domácnosti). Podobně nepříznivě nás ovlivňují také čisticí prostředky, které zanechávají na povrchu nádobí chemický film, který se postupným uvolňováním při každém vaření či stolování dostává potravou a nápoji přímo do zažívacího traktu. Přes všechna fakta, na něž neupozorňují zdaleka jen ekologičtí aktivisté, nevládní organizace a zapálení ochranáři životního prostředí, ale i již i někteří vědci a výsledky jejich studií, bohužel většina z nás podléhá přeludu čistoskvoucího prádla a dočista vyčištěného nádobí z televizních reklam.

                

Jako ideální pro zdraví nás, našich nejmenších i zdraví přírody se jeví stavebnicový systém, kde si podle množství prádla, jeho barvy a zašpinění sami zvolíte jednotlivé komponenty, stejně jako při čištění typ, množství a ředění prostředku. V porovnání s univerzálními pracími a čisticími prostředky se používá o poznání menší (objemově) množství. Na českém trhu existuje již několik alternativ ekologického praní a čištění, některými z nich se můžete inspirovat na www.ekoprani.cz.

Kosmetika bez chemie – chrání, ošetřuje i léčí

V záplavě dětské kosmetiky je velmi obtížné hledat tu vskutku nejvhodnější pro naše děti. Rozhlédnete-li se důkladněji kolem sebe a budete-li nekompromisně hledat péči bez chemie, setkáte se mj. s přírodní léčivou kosmetikou Bioturm, která umí řešit i některé dětské neduhy od opruzenin po ekzematickou pokožku. Základními ingrediencemi této přírodní kosmetiky jsou generacemi doporučovaná syrovátka, dále cenné přírodní tuky a oleje. Podle druhu a zacílení výrobku jsou přidávány další složky z kontrolovaného zemědělství. Naopak v seznamu ingrediencí (narozdíl od množství běžně prodejné kosmetiky) byste marně hledali konzervační látky, chemické vonné přísady, barviva a parafín. Produkty nebyly testovány na zvířatech ani neobsahují geneticky modifikované komponenty. Např. při péči o děťátko účinně pomáhá i Baby krém proti opruzeninám, který chrání proti vlhkosti a zčervenání. Uklidňuje a pečuje o pokožku dítěte v nejvíce namáhaném prostředí. Ochranná mast je určena pro velmi suchou pokožku. Mírní její podráždění a zčervenání, hydratuje, zklidňuje a chrání. Její účinky ocenily zejm. rodiče kojenců a  dětí s pokožkou se sklonem k vysychání, mírní také kožní problémy ve stáří. Zinková mast je dobrou volbou pro namáhanou či poškozenou pokožku při sportu, v oblasti plenek, na vysušených místech nebo při nečisté pokožce. Měsíčková mast patří ke klasice v přírodní péči. Pomáhá poškozené a citlivé pokožce, regeneruje ji a chrání. Má takřka univerzální možnosti použití od péče o obličej a ruce, péče o kojence a děti, přes ochranu před vlivy počasí a péči o citlivou pokožku  až po regeneraci poškozené pleti.

                                     

Péčí (nejen o děti) bez chemie se dlouhodobě zabývá www.ekozena.cz, místo, kde se můžete dozvědět více nejen o zdraví a kráse v souladu s přírodou.

www.ekozena.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Dospívání, Výchova

Tagy: děti bez chemie

Komentáře