Díl 26. Malý povstalec

Datum publikace: 16.10.2010

Kategorie: První rok miminka

Je to neuvěřitelné, ale Vaše bezbranné miminko, které ještě nedávno jen leželo, se dokáže postavit, a brzy už bude chodit!

Pozor na pády

V tomto období přírůstek na váze miminka pomalu zvolňuje. Přibírá něco kolem pár set gramů za měsíc. Není se čemu divit, vždyť malý povstalec je neustále v pohybu. Všechno, co zbaští, okamžitě spotřebuje. Stoupá si, oblíbenou oporou jsou především vratké kusy nábytku, což znamená, že ho stále musíte bedlivě hlídat, aby si neublížil. Většina desetiměsíčních dětí ze všeho nejčastěji leze, některé dávají přednost plazení. Existují i děti, které již v tomto věku chodí. V minulém dílu jsme psali o bezpečnostních opatřeních, které je třeba udělat v domě či bytě, kde se pohybuje malé dítě. Kdykoli se vzdálíte z místnosti, měli byste své dítě dát do postýlky, nebo ohrádky. I když bude protestovat. Ovšem ani v ohrádce nemusí být zcela bezpečno. Jinak bezpečné hračky v ohrádce mohou dítěti způsobit zranění v případě, že na ně upadne. Děti, které se začínají stavět na vlastní nožičky, ještě zdaleka nemají vše plně pod kontrolou. V ohrádce se často ručičkama přidrží dřevěných planěk, aby se mohli postavit. Když je pak něco zaujme, náhle se pustí, a mohou upadnout. Padat se samozřejmě musí naučit. Neměly by však upadnout na hranu kovové nebo dřevěné hračky. Jestliže je konstrukce ohrádky lehká a volně umístěná v prostoru, počítejte s tím, že za Vámi dítě může přijít i s ohrádkou.             

Chce jíst s ostatními

V tomto věku už všechny děti sedí, většina z nich bez opory. Společné stolování s miminkem je velká zábava, tedy až na následný úklid po jídle. Dřevěné židličky jsou většinou stylové, omyvatelné plastové jsou však mnohem praktičtější. Snáze se udržují. Když dítě sedí s Vámi u stolu, chce jíst totéž, co Vy. Může se dokonce stát, že odmítne jíst svou dětskou kašičku z mističky, a místo toho se bude dožadovat kousku pizzy, anebo třeba chleba se šunkou. Okraj pizzy můžete dítěti klidně dát. Pokud mu budete připravovat chlebíček se šunkou, chléb by neměl být zcela čerstvý (mohl by dítě nadýmat). Máslo namažte jen velmi tenkou vrstvou. Šunka by naopak měla být čerstvá a s nízkým obsahem soli. Vakuovaně balená šunka je pro dítě do 3 let zcela nevhodná. Obsahuje mnoho konzervantů. Náš tip: Ozdobte chleba listem zeleného salátu, či proužkem okurky. Už desetiměsíční dítě jí také očima. Po svačince chodí děti odpočívat. Většina z nich už přes den nespí tolik jako dříve. Přesto si dítě by mělo v pravidelných intervalech odpočinout v klidu ve své postýlce, i když nebude spát. Jednou dopoledne a jednou odpoledne.                   

Díl 27. Skoro roček rozumí dobře česky

Přečtěte si také:

Tagy: miminko deset měsíců

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře