Díl 6. Začínáme si hrát!

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

Přišel čas, pořídit miminku jeho první hračky, tedy pokud je ještě nemáte. Ve věku pěti až šesti týdnů si totiž začíná hrát!

Už jenom nespí

Když jste si přinesla své miminko z porodnice, skoro celý den prospalo, klidně i 22 hodin. Připravte se na to, že se délka spánku Vašeho drobečka bude zkracovat. O to více pozornosti bude vyžadovat. Jeho nejoblíbenější činností nadále zůstává sání. Když zrovna nemá prs či dudlík, cumlá si paleček, nebo kouše pěstičku. Dítě nemusí být nutně vyhladovělé, sání a cumlání je mu zkrátka příjemné. Může si tím nahrazovat i kontakt s Vámi. V tomto období se už děťátko začíná zajímat o to, co se děje v jeho blízkém okolí, otáčí hlavičkou ze strany na stranu a pozoruje svět. Co poutá jeho pozornost? V prvé řadě různé zdroje světla, denního i umělého. Líbí se mu televizní obrazovka, notebook či stolní počítač, stejně jako světlo svíčky. Zajímavé jsou pro něho různé (zejména monotónní) zvuky, které vydávají elektrospotřebiče, jako je například fén, vysavač, nebo třeba kuchyňská digestoř. Tip: Pokud máte doma malého nespavce, zkuste ho uložit do odnímatelného lůžka z dětského kočárku, nebo do podobného obalu (jde o to, aby miminko nevypadlo) a pusťte mu monotónní zvuk digestoře. S největší pravděpodobností usne. 

 Pláč jako prostředek komunikace

Vaše miminko se bude sice pomalu ale jistě měnit v hotového člověka. Již ve věku několika týdnů nepláče pouze v případě, kdy je trápí hlad, anebo nepříjemný pocit, který má na svědomí mokrá plenka, ale i když má pocit, že se mu dostatečně nevěnujete. Stejně tak může být miminko podrážděné, jestliže mu naopak věnujete až příliš mnoho pozornosti. Pláč je tedy velmi důležitým prostředkem komunikace. Možná už dobře rozeznáváte jednotlivé druhy dětského pláče. Miminko jinak pláče, když má hlad, jinak když je bolí bříško, anebo vyjadřuje nesouhlas se stříháním nehtíčků, případně čištěním nosánku a uší. Než přejdeme k samotnému hraní a poradíme Vám, jaké hry můžete s pětitýdenním tvorečkem hrát, zastavíme se u bříška, jak jsme si slíbili v minulém dílu.

 Bolavé bříško

Protože miminko ještě nemá vyvinutou střevní mikroflóru a navíc mu vzhledem k tomu, že ještě neumí chodit, chybí dostatek pohybu, nejsou bolesti bříška ničím neobvyklým. Hlavně chlapečkové trpí nadýmáním. Prdíky dokážou děti pořádně potrápit. Jak jim předcházet? Začněte sama u sebe. Pokud miminko kojíte, nejezte žádné potraviny, které Vás nadýmají, tedy luštěniny, vejce, květák atp. Pozor také na některé druhy ovoce, jako jsou například hrušky. Dále byste se měla vyvarovat perlivých nápojů, nebo je pít pouze v omezeném množství. Když miminko bolí bříško, protože je nadmuté, poznáte to podle způsobu, jak pláče, a také podle jeho pohybů. Kroutí se jako malý had. Co s tím? Můžete mu uvařit heřmánkový čajík (buď klasický, kdy zalijete lžičku sušeného heřmánku horkou vodou, nebo se prodává granulovaný s hroznovým cukrem určený pro děti již od ukončeného týdne věku). Některé maminky mají dobré zkušenosti s bylinnými mastičkami, kterými se maže bříško. Mastičky koupíte v lékárnách. Ta nejznámější má na obalu medvídka a jmenuje se Pupíček. Pokud má miminko kromě prdíků problémy s vyprazdňováním, zeptejte se v lékárně na laktobacily. Dostanete speciální roztok, který budete orálně užívat (buď pouze Vy jako kojící maminka, nebo společně s miminkem), a za pár dnů bude po problémech.              

Hrajeme si s miminkem

Když je bříško v pohodě, můžeme si konečně trochu pohrát. Přišel čas, pořídit miminku první hračky. Jistě ho potěší, když mu nad postýlku zavěsíte hrací kolotoč nebo třeba zvířátka. Zpočátku si bude zavěšené hračky pouze prohlížet, ale později do nich začne plácat ručičkama. Také si můžete spolu hrát na schovávanou. Pravidla hry jsou jednoduchá. Schováte na pár vteřin svůj obličej, pak ho zase ukážete a na miminko uděláte „kuk“. To se usměje, protože bude mít radost, že Vás vidí. Tímto náš šestý díl seriálu končí. V příštím pokračování Vás čekají tipy na další hry a hračky!        

Díl 7. Zábava pokračuje

Přečtěte si také:

Foto: www.clipart.com

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře