Díl 8. Sedmý týden života Vašeho děťátka

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

Už jsou mu skoro dva měsíce! Vědomě se na Vás směje bezzubou pusinkou a začíná čím dál více komunikovat! Také však mívá svou hodinku, kdy je k neutišení. Ale žádný strach! Poradíme Vám, co v této chvíli dělat! 

Zvuky a komunikace

Vašemu miminku brzy budou celé dva měsíce. Ani se nenadějete a začne lézt. Ale nepředbíhejme událostem. Možná se občas bavíte tím, že posloucháte různorodé zvuky, které miminko vydává. Už to není jen pláč. Z místa, kde stojí dětská postýlka, se každou chvilku ozývají zvuky připomínající chrochtání, bublání a vrčení. Jindy si miminko pro změnu spokojeně brouká, občas kýchne nebo zakašle. Zajímavé je také sledovat, co malý tvoreček provádí se svým obličejíčkem. Dělá různé grimasy a začíná s Vámi čím dál více komunikovat. Pokud chcete dále rozvíjet Vaši společnou komunikaci s miminkem, často mu něco povídejte. Jak jste se dozvěděli minule, není vůbec podstatné, co mu říkáte. Přesto je lepší, když s ním mluvíte o běžných věcech, nežli například o teorii relativity. Tip: Pokud miminko na Vaše mluvení začne reagovat podrážděně, znamená to, že už jste se mu věnovali dost, a nyní si potřebuje trochu odpočinout. 

 Ticho nebo šum?

Co každá maminka nepochybně ocení, je, že děťátko v tomto období konečně spinká delší časové úseky. Ke spánku však potřebuje vytvořit vhodné podmínky. První nutnou podmínkou k tomu, aby některá miminka usnula, je naprostý klid. Tento druh miminek spí nejraději v postýlce v tichosti svého pokoje. Jiným naproti tomu vyhovuje ruch a šum vlastní smečky. Jakmile tzv. společenské miminko opustí Vaši náruč a je uloženo do oddělené a podezřele tiché místnosti, ihned se probudí a začne plakat. Tip: pokud máte doma takto společenského tvora, který nesnáší samotu, přechodně umístěte jeho postýlku či kolébku do rohu obývacího pokoje, případně do jiného místa v bytě, kde trávíte hodně času.

 Zkouška trpělivosti   

 Každé miminko mívá „svou hodinku“, kdy je velmi neklidné, plačtivé a není snadné, je utišit. Maminka z toho bývá nešťastná, protože v tuto chvíli neví, zda jejímu drobečkovi něco neschází, tatínek obvykle mívá méně trpělivosti (říká se, že muži na to nejsou vybaveni od přírody) a hledá, kam by se schoval před pláčem svého „zlobivého“ potomka. Většina miminek mívá tuto kritickou hodinku (ve skutečnosti se bohužel nejedná pouze o hodinku, ale o několikahodinový interval) v podvečer. Co s tím? Pokud je zvyklé na nošení, nechá se nosit. To proti pláči sice zabírá, jakmile však na chvilku přestanete chodit a posadíte se, spustí o to víc. Chlapečkové mívají velmi silný hlas, děvčátka spíše ostrý řezavý.

 Jak miminko utišit   

Spolehlivou metodou, jak děťátko utišit je „ukojení je ke spánku“. Maminka vezme dítě do náruče, malý tvoreček se přisaje a bumbá, dokud neusne. Pomoci Vám mohou také další zklidňující aktivity. Kromě houpání a opakování rytmické říkanky (každý podvečer stejné) můžete zkusit koupel s přídavkem levandulového olejíčku. Od 4. měsíce lze miminku podávat i bylinný zklidňující čaj před spaním. Babičky Vám jistě poradí, abyste miminku zpívali. Tip: Pokud není zpěv Vaší silnou stránkou a bojíte se, že byste svým hlasovým projevem mohli miminku způsobit doživotní trauma, raději použijte CD, a to buď s relaxační hudbou, anebo s hudbou, kterou jste poslouchala, když jste byla v jiném stavu. Miminko by na ni mělo být zvyklé ze svého prenatálního života. Poslech známé melodie dokáže miminko ukonejšit.  

 Podporujte jeho rozvoj

A na závěr další návod na hru. Miminko rádo tahá za různé šňůry. Tak proč mu nepůjčit barevnou stuhu? Později mu můžete zavěsit nad postýlku větší předmět, třeba nafukovací míč, do kterého bude strkat. Tip: Nezapomínejte miminko dávat na bříško, ať posiluje svou krční páteř. Čiňte tak pouze, když ho máte pod dohledem.   

Díl 9. Dvouměsíční miminko

Přečtěte si také:

 Foto: www.clipart.com

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře