Jak vybrat paní na hlídání

Datum publikace: 30.10.2010

Kategorie: Výchova

Bydlí babičky a dědečkové Vašich dětí hodně daleko, anebo jsou zaneprázdnění ještě více než Vy sami? Pak budete možná občas potřebovat paní na hlídání. Vybírejte ji pečlivě.   

Agentura versus inzerát

Ne každá maminka má po ruce hlídací babičku nebo dědu, kteří se o svá vnoučata kdykoli ochotně postarají. Jejich péči může sice občas suplovat některá z Vašich kamarádek, ale pokud potřebujete tuto službu častěji, pak se budete muset poohlédnout po paní či slečně na hlídání. Jak ji ale najít? Nejlepší je samozřejmě, když můžete dát na osobní doporučení někoho z Vašich známých. Pokud ale tuto možnost nemáte, pak Vám nezbude nic jiného, než si podat inzerát, anebo se obrátit na některou z agentur. Hlídací tety z agentur mají tu výhodu, že jsou prověřené. Nevýhodou je zde vyšší cena. Z tohoto důvodu preferuje většina maminek první z uvedených variant, což je spojeno s vyšším rizikem. Než cizí osobě svěříte vlastní dítě, měla byste ji blíže poznat. Prvnímu hlídání by mělo předcházet setkání u Vás doma, kdy se s tetou v klidu posadíte, abyste společně probraly všechny důležité otázky. Mělo by se jednat o takový malý neformální přijímací pohovor, kdy je Vaším úkolem zjistit maximum informací o hlídací osobě, která je vlastně potenciálním externím členem Vaší rodiny.

Otázky pro hlídací tetu

Jaké otázky byste měla hlídací tetě položit? Předně je třeba zjistit, jaké má zkušenosti s hlídáním dětí. Konkrétně tedy jak dlouho se hlídání dětí věnuje. Dále se zeptejte, jak staré děti v minulosti hlídala, popř. zda má sourozence nebo vlastní děti. Mnoho maminek požaduje reference z předešlých rodin. V praxi to však většinou vypadá tak, že tyto reference píšou chůvám jejich známí. Neméně důležitá je otázka motivace. Tedy, zda má uchazečka opravdu ráda děti, anebo ji k hlídání vedou pouze finanční důvody. Ovšem získat pravdivou odpověď na tuto otázku není jednoduché. Těžko se Vám paní na hlídání svěří s tím, že nesnáší děti. Zde budete muset dát na svou intuici. Hodně Vám napoví, když necháte tetu, aby si s dítětem chvíli hrála. Jestliže Vám bude připadat příliš strohá a odměřená, pak se dítě v její společnosti nejspíš nebude cítit dobře. Při prověřování chůvy pamatujte na to, že její vztah k dětem je mnohem důležitější nežli vzdělání. Sledujte pozorně, jak na chůvu bude reagovat Vaše dítě. Tip: Zpočátku nechte dítě hlídat jen velmi krátce. Pro kontrolu se po půlhodině hlídání pro něco vraťte, jako že jste si to zapomněla.     

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Těhotenství

Tagy: paní na hlídání

Komentáře