Jsou neštovice v těhotenství nebezpečné?

Datum publikace: 23.03.2012

Kategorie: Zdraví v těhotenství

Říká se, že neštovice v těhotenství znamenají velké riziko pro plod. Je tomu skutečně tak? Může se nakazit také plod v těle matky, která již neštovice prodělala?

Plané neštovice představují riziko pro plod
Plané neštovice v těhotenství jsou spjaty s mnoha riziky. V 1. trimestru těhotenství může jejich virus způsobit poškození důležitých funkcí plodu, především zraku a sluchu.  Od 2. trimestru těhotenství získává dítě od matky potřebné protilátky, a proto se u něho infekce neprojeví buď vůbec, anebo pouze v umírněné podobě. Nejvyšší riziko však hrozí ke konci 3. trimestru. Pokud se matka nakazí v rizikovém období od 5 dnů před porodem do 2 dnů po porodu, kdy si  nestihne vytvořit protilátky, aby je mohla dítěti předat, může mít toto onemocnění velice vážné následky.  

Ochrana před neštovicemi
A jak lze matku a plod chránit před rizikem nákazy? Obecně platí, že matka, která již neštovice prodělala, vůči nim získala celoživotní imunitu, a proto nemůže dojít ani k nakažení matky, ani plodu. Jsou však známy i případy, kdy matka prodělala neštovice opakovaně. Možnou a účinnou prevencí je včasné očkování matky.  Pokud máte doma batole nebo předškoláka, které se nakazilo neštovicemi, a jste těhotná, a neštovice jste neprodělala, ani nejste proti nim očkována, lékaři doporučují karanténu, abyste nepřišla se svým starším dítětem do styku po dobu, kdy je infekční.  Jednou z možností je, že na pár dní odjedete, a o dítě se bude starat tatínek a babička. Víme, že to není jednoduché, ale vyhnete se tak rizikům, která by mohla mít pro nenarozené dítě velice závažné následky.           

Přečtěte si také

Tagy: neštovice v těhotenství

Komentáře